Doğru Sözcükleri Seçmek




Doğru zamanda uygun ve doğru sözler söylemek için çok yol kat etmek gerekir.

Sözcük dağarcığı ve eleştirel düşünce  biçimi, fikirlerin iletişiminde ve gereken dikkatin çekilmesinde, ilginin ve profesyonelliğin bir kanıtıdır.

 


1. Doğru, uygun ve alışılmış sözcükler kullanın. Dinleyicilerin bilip anlayabilecekleri konulara odaklanın.

İnsanlarla ilişkilendirin. Alıcılarla bağlantılı önermeler düşünün. Bunların elbette doğru olması gerekir; ama aynı zamanda anlaşılır olmalıdır.


2.Teknik terimleri, mesleki dili , deyimleri, kısaltmaları ve argoyu çok nadir kullanın. Mümkün olan her fırsatta onlardan kurtulun. Bunlar, profesyonel olmayan ve bazı dinleyicileri dışlayan kullanımlardır.

Hedef, etkilemek değil, iletişim  kurmak olmalıdır. Bu kısayollar, hem karışıklığa, hem de bazı dinleyicilerin küçümsenmesine yol açar.


3. Aktif, pozitif ve renkli bir dil kullanın. Bu dil, insanların, anlattıklarınızın içeriğiyle daha çok ilgilenmelerini sağlar.

Aktif ve betimleyici bir dil, insanların dikkatini çeker ve canlı tutar. İlginç olduğu kadar eğlencelidir de.


4. Önermelerin güçlü, kesin ve iddialı olmasını sağlayın. Belirsizlikten kaçının. Bu, fikirlerinizi daha açık hale getirir ve iki anlamlılık riskini azaltır.

Zayıf ifadelerden kaçının. “Dürüst olmam gerekirse”, “Bence” ve benzeri hafifletici önermeler, daha az pozitif ve güven  vericidir. Dinleyicileri, tatmin olmaktan ziyade bir arayış içinde bırakırlar.



5. Bilgiyi en öz haliyle verin. Daha az sözcük daha iyidir. Mesaja katkısı olmayan gereksiz sözcükleri çıkarın. Belli bir noktaya odaklanın.

Daha kısa ve basit olan, sonuç almak açısından daha etkilidir.



6. Cümle uzunluklarını ve yapısını çeşitlendirin.

İletişimi daha ilginç ve eksiksiz kılar. Düşünceyi ve yaratıcılığı gösterir. Dili kontrol eden insanlar , her durumu kontrol ederler.



7. Doğru yapıyı kullanın. Seçtiğiniz sözcüğün, gramer açısından doğru ve uygun olduğundan emin olun.

İmla ve gramer kontrolleri kaçınılmazdır.



8. İyi tanımlanmış konular yaratın. Şüpheleriniz varsa, sözcüklere ve kullanım şekillerine bakın. Kesin konuşun.

Bir gündeminiz olsun. Odaklanın ve yönetin. Teğet geçmekten kaçının.



9. Dinleyiciyi sürece dahil edin. Katılmaya davet eden zamirler, soyutlamalardan ve üçüncü parti ifadelerden daha caziptir.

İsimler ve özel sorular da caziptir.



10. Gözden geçirin ve düzenleyin. Tema ne kadar açık olursa olsun, fark etmez; söylediklerinizi gözden geçirin ve daha fazla etki için gerekli ayarlamaları yapın.

Yapılmaya değiyorsa, iyi yapılmaya değiyordur.



Yazar: Robert G. Jerus



Reklam

Yorumlar (0)


Düşüncelerinizi paylaşın



Yorumlarda gözükmez.


İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor?
İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor Testi
Kişilik Testi 2
Kişilik Testi 2 Testi