Dünyada Ulaşılması En Zor Olan Noktalar




Dünyanın en uzak yerleri!

 

 

Paskalya Adası

 

 

 

Şili kıyılarından 6 bin 500 km mesafede bulunan Paskalya Adası, nam-ı diğer Rapa Nui, uçsuz bucaksız Pasifik Okyanusu’nun en ıssız yerlerinden biri. Yaklaşık 180 kilometre kare büyüklüğündeki adada günümüzde sadece 4 bin kişi yaşıyor.

1722 yılında Holladalı kaşif Jacob Roggeveen tarafından bulunan Paskalya Adasının, çeşitli yerlerinde, bin 500 yıl önce yerli halk tarafından dev kayalardan oyulduğu düşünülen 887 tane heykel bulunuyor. Motai adındaki bu heykellerin nasıl yapıldıkları halen tam olarak anlaşılamadı.

 

 

La Rinconada, Peru

 

 

 

Peru’daki And Dağları’nda yer alan La Rinconada, Güney Amerika’nın ulaşılması belki de en zor yeri. Deniz seviyesinden 5 bin 200 metre yükseklikte olan küçük maden kasabası, dünyanın en yüksek rakımlı ve ıssız yeri kabuk ediliyor. Donmuş bir buz tabakasının üzerinde bulunan kasabanın tek ulaşım yolu, günlerce kar yağışı ve fırtına altında yapılan kamyon yolculuğu.

Zor coğrafi şartlar, yaşamayı ne kadar zor kılsa da, La Rinconada altın madenciliği yapan yaklaşık 30 bin kişilik nüfusa sahip.

 

 

McMurda İstasyonu, Antarktika

 

 

 

Dünyanın en dibindeki yaşam noktası neresi derseniz, cevabımız Antarktika’daki McMurda İstasyonu. Dünyanın yaşam olanakları en kısıtlı yerindeki tek canlı varlıkları, bölgede çalışmalar yapan araştırmacılar oluşturuyor. Gerçek anlamda sürekli donuk halde bulunan istasyon, kıtanın kuzey ucundaki Ross Adası’nda bulunuyor. Medeniyetten binlerce kilometre uzaklıkta bulunan adadan teknelerle en yakın yaşam yerine gitmek aylar sürüyor. Neyse ki istasyonda bulunan üç iniş pisti araştırmacıların dünyadan kopmamalarını sağlıyor.

 

 

Cape York Yarımadası, Avustralya

 

 

 

Dünyanın en ıssız bölgelerine sahip olan Avustralya kıtasında bulunan Cape York yarımadası, kıtanın kuzeyindeki en el değmemiş doğaya sahip olan yer konumunda. Aborjin kabilelerinden oluşan 18 bin kişilik nüfusa sahip olan yarım ada, dünyanın medeniyetten en uzak yerlerinden biri kabul ediliyor. Yarımada’da yaşayan kabileleri ziyaret etmek için günler, hatta haftalar süren bir yolculuk yapmanız ve tonlarca su depolamanız gerekiyor.

 

 

Ittoqqortoormiit, Grönland

 

 

 

Yaklaşık iki milyon 200 bin metrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük adası olmasına rağmen Grönland’da sadece 57 bin insan yaşıyor. Adanın en ıssız ve bilinmeyen kasabası ise, İzlanda’ın kuzeyinde kalan, adanın doğu ucundaki balıkçılık ve avcılıkla geçinilen Ittoqqortoormiit. Kasaba, Grönland’ın İngiltere büyüklüğündeki bir ilinde yer alıyor. 500 kişinin yaşadığı kasabada, kişi başına 388 kilometre kare alan düşüyor.

 

 

Kerguelen Adaları

 

 

 

Hint Okyanusu’nda bulunan küçük bir takımada olan Kerguelen Adaları “Issızlık Adaları” olarak da biliniyor. Hava yoluyla ulaşımın mümkün olmadığı adalara gitmek için, Madagaskar’da bulunan Reunion Adası’ndan altı günlük bir tekne yolculuğu yapmanız gerekiyor.

Ada’da tıpkı yüzlerce kilometre güneyindeki Antartktika gibi yerel halk değil ancak Fransa’dan gelen araştırmacılar bulunuyor. 1776 yılında ünlü kaşif James Cook’un ayak bastığı takımadalar, bugün bir uydusu bulunan Fransa’nın füze savunma sisteminin bir parçasından başka bir şey değil.

 

 

Pitcairn Adası

 

 

 

Pasifik Okyanu’sunun bir diğer ıssız adası Pitcairn’de, ne yerel halk, ne de araştırmacı bulunuyor. Batı’sında kalan en yakın komşuları Gambier Adaları ve Tahiti, Pitcairn Adası’ndan yüzlerce kilometre ötede bulunuyor. Pitcairn, 1784’de deniz indirilen ünlü İngiliz kargo gemisi HMS Bounty’nin öyküsünü taşıyor.

1789’da adaya uğrayan gemide çıkan ayaklanmada kaptanlarını deviren 50 denizcinin adaya yerleştiği biliniyor. Günümüzde adada yaşayan ve çiftçilikle geçinen yaklaşık 100 insanın, ayaklanmacı denizcilerin soyundan geldiğine inanılıyor.

 

 

Alert, Nunavut, Kanada

 

 

 

Kanada’daki Nunavut bölgesinin ucunda bulunan Alert, Kuzey Kutbu’nun 800 km altında bulunan bir kasaba. Dünyanın yaşam olan en kuzeydeki noktası kabul edilen adada, sıcaklıklar sıfırın altında 40 derece civarında olduğu gibi, günler 24 saat gece ve gündüz olarak yaşanıyor. En yakın komşusu 210 km ötedeki bir balıkçı kasabası olan Alert’te bugün Kanada’ya ait bir hava laboratuarı bulunuyor.

 

 

Motuo İli, Çin

 

 

 

Çin’in halen yol bağlantısı olmayan tek ili Motuo, Asya’nın medeniyetten uzak kalmış olan Tibet özerk bölgelerinden biri. Motuo’ya gitmek için en zorlu coğrafi koşullarla baş etmeniz ve Himalaya Dağları’nın buz tutmuş geçitlerinden geçip, 200 metre yükseklikteki asma köprülerden geçmeniz gerekiyor. Eğer bu zorlukları aşabilir ve Motuo’ya ulaşabilirseniz, Budizm’in sahip olduğu en güzel oyma heykellerin yer aldığı kutsal kabul edilen topraklara varabilirsiniz.

 

 

Tristan da Cunha

 

 

 

Atlantik Okyanusu’nun güneyinde yer alan ada kümesi Tristan da Cunha, dünyanın ulaşılması en zor yeri kabul ediliyor. Adalara en yakın olan Güney Afrika, tam 2800 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 1506’da yılında keşfedilen Tristan da Cunha, yüzyıllar boyu İtalyan, İngiliz ve Amerikalı yerleşimcilerin evi oldu. 1800’lerden beri İngiltere’nin topraklarında sayılan adalara ulaşabilmek için tek yol, 3200 km mesafede bulunan Güney Amerika kıyılarından yapılacak tekne yolculuğu.


 


Reklam

Yorumlar (1)


Düşüncelerinizi paylaşın



Yorumlarda gözükmez.


İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor?
İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor Testi
Kişilik Testi 2
Kişilik Testi 2 Testi