Dünya'nın En Nadir Bulunan Çiçekleri




Baharın gelmesiyle birlikte yeşeren ve canlanan doğanın belki de en güzel sembolü rengarenk açan çiçekler... Ancak ne yazık ki yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan binlerce tür bulunuyor. Hatta kiminin nesli çoktan tükenmiş. Kimi ise çok nadir görülüyor.


İşte Dünya'nın En Nadide Çiçekleri'nden bazıları

 

Yeşim Asma (Strongylodon macrobotrys)

Filipinler'deki tropik yağmur ormanlarına özgü bir çiçek olan "yeşim asma" ya da diğer adıyla "zümrüt asma"; orman kıyımı ve doğal polen taşıyıcıların azalması nedeniyle nesli tükenmek üzere olan bitkilerden...

Polenleri özellikle yarasalar tarafından taşınan bu nadide çiçek, mavi-yeşil arasında değişen tonlara sahip.

 

ひすいかずら (翡翠葛)/Strongylodon macrobotrys 。

by nobu

 

Cebelitarık Karanfili (Silene tomentosa)

Adından da anlaşılacağı üzere sadece Cebelitarık'ta yetişen bu karanfil türü, sarp kayalıklara özgü bir bitki... 1992 yılında soyunun tükendiği düşünülüyordu; ancak 1994'te bir dağcının geçit vermez kayalıklarda tek bir türü keşfetmesiyle tohumları koruma altına alındı.

Şu an bir numunesi Londra'daki ünlü Kraliyet Botanik Bahçesi'nde bulunurken, Cebelitarık Botanik Bahçesi’nde de yetiştirilmektedir.

 

Silene latifolia

by Nicolas Vereecken

(Resimdeki Cebelitarık karanfiline benzeyen başka bir karanfil türüdür)

 

Papağan Gagası (Lotus berthelotii)

Malesef bu nadide çiçeğin doğada yaşayan türü bulunmuyor; çünkü üremesine yardımcı olan kuşların da soyu tükenmiş. Kanarya Adaları'nın endemik bir bitkisi olan papağan gagasını
sadece meraklıları yetiştiriyor.

Bu nadide çiçeğin neslini devam ettirmesi için başka "polen taşıyıcılar"la deney yapılmış; ancak bir sonuç alınamamış.

 

Lotus Berthelotii

by longk48

 

Çikolata Kozmozu (Cosmos atrosanguineus)

Kozmoz çiçeği, Meksika Yıldızı olarak da biliniyor. Rengi koyu kırmızı-kahverengi arası olan çikolata kozmozu ise; 100 yıldan fazla bir süredir doğada yetişmiyor. 1902 yılında koruma altına alınan tür, neslini malesef tek bir çiçek ile sürdürüyor!

Yaz aylarında hoş bir vanilya kokusu yayan bu nadide çiçek, popüler bir süs bitkisi...

 

Cosmos atrosanguineus

by Quentin

 

Kokio Çiçeği (Kokia cookei)

Ebegümeci familyasından çok ender bir tür olan Kokio, sadece Hawai'nin bir adasında yetişiyor ve ilginç bir hikayesi var.

1800'lü yıllarda sadece 3 ağaç olarak keşfedilen türün; 1950'lere gelindiğinde tamamen tükendiği düşünülüyordu. 70'li yıllarda bir ağaç daha bulunmasına rağmen, o da çıkan bir yangında yok oldu. Bu son ağaçtan arta kalan tek bir dal saklanıp 23 ağaca aşılandı ve tür yeniden canlandı.

Şimdi Hawai'nin çeşitli yerlerinde yılda bir kere kırmızıya boyanan ağaçları görmek, büyük bir ayrıcalık olsa gerek...

 

Kokia cookei

by Michael Thomas

 

Hayalet Orkide (Epipogium aphyllum)

Hayalet orkide, ne zaman görüleceği belli olmayan bir çiçek. Japonya, Rusya, İngiltere ve Fransa gibi geniş bir alana yayılmasına rağmen, bu türe rastlamak pek mümkün değil.

Yaprakları olmadığı ve fotosentez yapamadığı için üremesi çok zor olan bu nadide çiçek, yıllarca toprak altında yaşayabiliyor ve sadece şartlar optimum olduğunda açığa çıkıyor.

 

Epipogium aphyllum

by Cedric Dentant

 

Middlemist Kırmızısı (Middlemist camellia)

Bu çiçeğin ise Dünya'da bilinen iki örneği var: biri Yeni Zelanda'da bir bahçede, öteki ise İngiltere'de bir serada...

Bitki ilk kez 1804 yılında John Middlemist tarafından Çin'den İngiltere'ye getirilmiş. Daha sonra Çin'de yok olan bu türün İngiltere'deki örneği ise çok uzun yıllar sonra ürün vermiş.

Güle benzeyen ve isminin aksine parlak pembe bir rengi olan bu kamelya türünün aslında dünyadan başka insanların da bahçelerinde bulunabileceği düşünülüyor; fakat kamuya ilk kez John Middlemist tarafından tanıdıtıldığı için çiçek, onun ismini taşıyor.

 

C japonica 'Middlemist's Red' 6011

by Anthony Bourne

 

Kaudupul (Epiphyllum oxypetalum)

Bir Kaktüs türü olan ve "Gecenin Kraliçesi" de denilen bu çiçek, kolay yetişmesine rağmen, asıl sorun açması... Yılda sadece bir gece açan çiçeğe Japonlar "Ayın altındaki güzellik" ismini veriyor.

 

Night flower (Epiphyllum oxypetalum)

by Daniel

 

Kadavra Çiçeği (Amorphophallus titanum)

Sumatra'nın yağmur ormanlarında yetişen ve 3 metre uzunluğuna ulaşabilen çiçeğin ilginç bir özelliği var. Kokusu çürüyen bir ölüyü andırdığı için bu ismi almış.

 

Amorphophallus titanum

by Rune Jensen

 

yazı ve derleme: fwmail.net
(kaynak göstermeden kullanmayınız)

 


Reklam

Yorumlar (4)


Düşüncelerinizi paylaşın



Yorumlarda gözükmez.


İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor?
İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor Testi
Kişilik Testi 2
Kişilik Testi 2 Testi