10 Otomobil Logosu ve Gizli Anlamları
Genel Kültür
Ünlü otomobil markalarının logoları ne anlama geliyor?
1. BMW
BMW'nin logosu, şirketin havacılık geçmişine bir saygı duruşu niteliğindedir. Şirket, II. Dünya Savaşı sırasında Almanya için uçak motoru üretiyordu.
Logo, hareket halindeki bir pervaneyi gösteriyor. Mavi kısım ise, gökyüzünün simgesi.
2. Renault
Ünlü Fransız markasının logosu günümüze gelene kadar pek çok değişikliğe uğramış; amblemindeki karo şekli ise 1925 yılında benimsenmiştir.
Logonun şekli saflık, dayanıklılık ve konfor ile ilişkilidir. Sarı renk ise enerji, eğlence ve iyimserliği temsil ediyor.
3. Mercedes-Benz
Logodaki üç köşeli yıldız; üretici şirketin hem kara hem deniz hem de havadaki hakimiyetini simgeliyor.
4. Porsche
Porsche'un logosu milliyetçi öğeler barındırır. Ortadaki siyah at, Stuttgart şehrinin armasından alıntıdır; ki firmanın genel merkezi de bu şehirdedir.
Öte yandan geyik boynuzları ve siyah-kırmızı renkler ise eski bir Alman devleti olan Württemberg ve onun içinde bulunduğu Swabia bölgesine bir saygı duruşudur.
5. Audi
Audi'de bulunan iç içe geçmiş 4 halka, 1932 yılında Almanya'da birleşerek güç birlği oluşturan dört adet otomobil firmasını temsil eder.
Auto Union adı verilen bu birlikte bulunan markalar şunlardı: Horch, Audi, DKW ve Wanderer.
Birlikten günümüze kadar kalan tek marka, Audi'dir.
6. Toyota
Şirketin logosunda üç adet elips şekli göze çarpar. İçteki elipslerden biri müşterinin kalbini, diğeri ise otomobilin kalbini simgeliyor. Ve bu ikisi birleşerek T harfini oluşturuyor.
Bu iki elipsi çevreleyen dıştaki elips ise teknolojik gelişmeyi temsil ediyor.
7. Volkswagen
Volkswagen'in logosu şirketin baş harflerini simgeliyor.
Volks Almanca'da halk demek. Wagen ise otomobil. Dolayısıyla şirketin adı halkın arabası anlamına gelmektedir. Bunun sebebi, şirketin 1937 yılında tek model halk tipi otomobil üretmek amaçlı kurulmuş olmasıdır.
8. Peugeot
Logodaki aslan figürünün tarihi 1847'ye kadar gider. Firma ilk kurulduğu yıllarda, bıçak, testere ve çelik malzemeler üretiyordu. Aslan figürü ise ürünlerin gücünü, esnekliğini ve hızını temsil ediyordu.
Firma, otomobil üretmeye başlayınca, aynı figürü burda da kullandı. Pençeler gücü ve dengeyi; gözler ise şirketin daima ileriye baktığını gösteriyor.
9. Citroen
Logoda bulunan iki adet ters V'yi andıran şeritler, firmanın kurucusu ünlü sanayici André Citroën'in ilk işinden esinlenerek oluşturulmuştur.
Kendisi iş yaşamının ilk yıllarında sanayide kullanılan çarklar için diş kesme işindeydi.
Günümüzde logodaki krom şeritler, otomobilin dinanmizmi ve görkemini simgeliyor.
10. Opel
Logoda bulunan halkanın ortasındaki şimşek şekli, ünlü kamyon markası Opel Blitz'den esinlenilerek 1960'larda tasarlanmıştır. Blitz, Almanca'da yıldırım anlamına geliyor.
Bundan önce çok uzun bir süre boyunca halkanın ortasında şimşek yerine zeplin şekli bulunuyordu. Çünkü zeplinler, bulunduğu çağa göre ilerleme ve gelişmeyi temsil ediyordu. Ancak zeplinlerin bir ulaşım aracı olarak modası geçince logo da yenilendi.
Logodaki halkanın ise bisiklete bir atıf olduğu düşünülüyor. Çünkü Opel'in taşımacılık alanında ürettiği ilk ürün bisikletti.
(Kısa bir bilgi: Opel ilk olarak bir dikiş makinesi üreticisi olarak kurulmuştur.)
yazı ve derleme: fwmail.net
(kaynak göstermeden kullanmayınız)
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.