Anneler Günü'nün Tarihçesi


Genel Kültür


Anneler Günü nasıl ortaya çıktı?

Aslında Anneler Günü değişik ülkelerde farklı günlerde kutlanır. Türkiye'de 1955'ten beri Mayıs'ın ikinci Pazar günü kutlanan bu özel günün çıkış noktası çok eskilere dayanıyor.

 



Anneler günü geleneğinin Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna düzenlenen ilkbahar festivali ile başladığı biliniyor. Aynı şekilde Romalılar da ana tanrıça Kibele onuruna ilkbaharda festival düzenliyordu.

Biraz daha günümüze gelirsek 17. yüzyılda İngilizler'in "Mothering Sunday" (Anneler Pazarı) kutlamalarında bu geleneğin kendini gösterdiğini görebiliriz. Doğurganlık ve inancın biraraya geldiği özel günde İngilizler izinli sayılır, tüm günü evde anneleri ile birlikte geçirirdi.

Resmi anlamda ilk kutlama ise Julia Ward Howe'un Paskalya Yortusunun dördüncü Pazarını Anneler Günü ilan etmesiyle 1872 yılında ABD'de gerçekleşmiştir.

Anneler Gününün dünya çapında kabul görmesi ise yine ABD'li bir genç kızın girişimleri ile başlamıştır.

Anna Jarvis isimli kız, annesinin ölüm yıldönümü olan Mayıs ayının ikinci Pazar gününün, tüm eyalette Anneler Günü olarak kutlanmasını istemiş ve bunun kabul görmesi için çok çaba sarfetmiştir. Anna Jarvis aslında "bir gün birisi çıkıp tüm anneleri onurlandırmalı" diyen annesinden ilham almış ve onun isteğini yerine getirmek istemiştir.

Jarvis'in emekleri boşa çıkmamış ve sonunda 1914 yılında tüm ülkede Anneler Günü resmi olarak kutlanmaya başlamıştır.


Türkiye, Kanada, Yunanistan, İtalya, Japonya, Hollanda, Pakistan gibi ülkelerin de içinde bulunduğu genel bir çoğunluk Anneler Günü'nü Mayısın ikinci Pazar günü kutlar.

Fakat farklı tarihlerde kutlayan ülkeler de vardır:

Örneğin; 20 ülke bu günü aynı zamanda Kadınlar Günü olarak da bilinen 8 Mart'ta kutlar. Afganistan, Azerbaycan, Fas, Bulgaristan, Kazakistan bu ülkelerden bazılarıdır.

Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, Mısır gibi Arap ülkeleri'nin büyük bir çoğunluğu ekinoks tarihi olan 21 Mart'ta kutlama yapar.

İngiltere, İrlanda, Nijerya Paskalya'dan 6 hafta sonra; İspanya, Portekiz, Litvanya, Macaristan ise Mayıs ayının ilk Pazar günü kutlar.

Ayrıca yılın son aylarında kutlama yapan ülkeler de vardır.

Örneğin; Arjantin Anneler Günü'nü Ekim ayının 3. pazarı, Rusya ise Kasım ayının son pazarı kutlar.


Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış.

Etiket Bulutu