Bakteriler Hakkında 25 İlginç Gerçek!


Genel Kültür


Bakteriler, çıplak gözle göremediğimiz mikro evrenin, en önemli elemanlarıdır.

İşte küçük ama önemi büyük olan bu organizmalar hakkında bilmeniz gereken 25 bilgi

 


 

1. Bakteriler tek bir hücreden meydana gelmiştir.


2. Şekilleri çubuksu, spiral ya da küresel olabilir.

3. Boyutları genel olarak birkaç mikrometre büyüklüğündedir.

4. Yeryüzünde, aklınıza gelebilecek her ortamda bakteriler mevcuttur. En yüksek dağın tepesinden okyanus derinliklerine, buzullardan asitli sıcak su kaynaklarına, topraktan insan derisine, hatta radyoaktif atıklara kadar pek çok alanda yaşayabilen bakteri türü bulabilirsiniz.

5. Soluduğumuz hava da bakterilerle doludur. Son araştırmalar göstermiştir ki, bazı bakteri türleri tüm yaşamını atmosferde geçirir; bulutların içinde ürer ve gelişir.

6. Vücudumuzda bulunan bakteri sayısı, insan hücresi sayısından 10 kat fazladır!

7. Ağzımızda olan bakteri sayısı, yeryüzündeki insan sayısından daha fazladır. Bu nedenle insan ısırığı, yeryüzündeki en tehlikeli ısırıklardan biridir.

8. Klavyeler, cep telefonları ve çalıştığımız masalar, bir tuvalet oturağından daha fazla bakteri barındırır.

9. Sanılanın aksine bakterilerin çoğu YARARLIDIR. Örneğin; bağırsak bakterileri vitamin üretir; insan ve hayvanların besinlerini sindirmelerine yardımcı olur. Bazı türleri topraktaki azotu fikse ederek bakliyat türü bitkilerin büyümesini sağlar.

10. Aynı şekilde peynir, yoğurt ve mayalı ekmek gibi ürünler, bakteriler olmazsa yapılamaz.

11. Dünya atmosferindeki oksijenin, nerdeyse yarısının bakteriler tarafından üretildiği düşünülmektedir!

12. Bakterilerin olmadığı bir ekosistem tamamen çöker. Çünkü bakteriler dünyadaki enerji ve besin akışının devamlılığınındaki ana öğelerden biridir. Örneğin; ölü organik maddelerin bozunup toprağa karışması ve bu kaynakların yaşayan başka canlılarda tekrar kullanılmasında; azot, karbon ve kükürt döngüsünde önemli bir rol oynarlar.

Daha basite indirgeyecek olursak, bakteriler olmasaydı ağaçtan düşen bir yaprak ya da gömülen bir insan cesedi hiç bozulmadan yüzyıllar boyunca aynı kalacaktı.

13. Arıtma tesislerindeki suyu temizlemede, bakteriler kullanılır.

14. Petrol sızıntılarının temizlenmesinde de bakteriler yardımcı bir seçenektir.

15. Aşı; ölü ya da zayıflatılmış bakterilerden elde edilir.

16. Bakteriler, gıda zehirlenmesine, kusma ve ishale sebebiyet verebilir. Bu nedenle bazı gıdalar pişirilmeden tüketilmemeli, bazıları ise buzdolabında saklanmalıdır.

17. Bakteriyel enfeksiyonlar, antibiyotiklerle tedavi edilir.

18. Bir mide hastalığı olan gastrite sanılanın aksine stres değil, Helikobakter pilori denilen bir bakteri türü sebep olur. Bu bakteri keşfedilmeden önce, mide ortamında hiçbir bakteri türünün barınmayacağına inanılıyordu.

19. Antibiyotikleri sık kullanmak antibiyotik direncine sebep olur. Aynı şekilde boğaz ağrısı, nezle ve grip gibi hastalıklarda antibiyotik kullanmak yarardan çok zarar getirir. Çünkü bu tip hastalıklara bakteriler değil virüsler sebep olur ve virüsler antibiyotikler tarafından öldürülemez.

20. Bakteriler, kamçıları sayesinde çok hızlı hareket edebilir. Hızları saatte 0.00017 km'ye kadar çıkabilir.

Bu da ne ki demeyin! Burada çok küçük olan canlı organizmalardan bahsediyoruz. Bu hızı 1.80 boyundaki bir insana uyarlayacak olursak, saniyede 100 metre koşmak anlamına geliyor!


21. Yağmurdan sonra duyduğumuz toprak kokusu, aslında Aktinomisetler dediğimiz bakteriler sayesindedir. Bu koku, bu canlıların geosmin adı verilen bir maddeyi sentezlemesinden dolayı oluşur.

22. Aslında vücut terimiz kokusuzdur. Onunla karışan bakteriler nedeniyle koku yayarız.

23. Anne sütü steril olmayıp, sanılanın aksine 600 farklı bakteri türü barındırır. Bir diğer ilginç bilgi de anne sütünde bulunan şeker; bebek için değil, bebeğin bağırsaklarında bulunan bakterileri beslemek içindir!

24. Bal, bebeklerde Botulizm hastalığına sebep olan bakterileri içerebilecek tek gıda kaynağıdır. Bu nedenle yeni doğanlara bir yaşını geçene kadar bal verilmez.

25. İki insan öpüştüğünde, birbirlerine milyonlarca bakteri transfer ederler.

yazı ve derleme: fwmail.net

(izinsiz kullanılamaz)

Yorumlar (2)

  • Admin

    30/10/2014 - 12:15:15

    Gerekli bilgilendirme email adresinize yapılmıştır.


  • Gülşah (Ziyaretçi)

    29/10/2014 - 20:47:59

    Merhaba bilgileri çok güzel derlemişsiniz.Kaynak göstererek yayınlayabilir miyim bloğumda?


Etiket Bulutu