Bitkiler Hakkında Çok İlginç Bilgiler!
Genel Kültür
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Bitkilerle ilgili şaşırtıcı gerçekler
* Şişe mantarları ağaç kabuklarından yapılır.
* Pusula ağacı adı verilen bir ağacın kök yaprakları, yaz ortasında tam olarak kuzeyi göstermektedir!
* Özellikle ülkemizde kadınlıkla son derece bağlantılıdır, ama orkide çiçeğinin adı aslında ‘testis’ anlamına gelen Yunanca ‘orchidaceae’ sözcüğünden türemedir. Bunun nedeni orkide çiçeğinin bir zamanlar afrodizyak olarak kullanılması olabilir.
* Ülkemizde Atatürk çiçeği olarak bilinen poinsettia çiçeğinin adı, bu çiçeği ABD’ye ilk kez getiren kişi olan ABD’nin Meksika Büyükelçisi Joel R. Poinsett’den gelmektedir.
* Sumatra Adası’nda yetişen bir tür nilüfer olan calla nilüferi'nin boyu yaklaşık 2.5 metreye, eni de yaklaşık 3.5 metreye kadar büyüyebilmektedir.
* Dünya üzerinde gül türlerinin yüzde 80’i Asya kökenlidir.
* Japonların olağanüstü lezzetli kavun yetiştirmek için uyguladıkları bir yöntem vardır. Tohumu ektikten sonra bir tohumdan birçok tomurcuk çıkmasını beklerler.
Sonra bu tomurcukların biri dışında tümünü toplarlar ve o tek tomurcuk tüm diğer kardeşlerinin köklerini de kullanarak topraktaki tüm besini alır ve tüm kardeşlerin lezzeti bir tek kavunda toplanmış olur.
* Salatalık aslında bilimsel açıdan sebze değil, meyvedir.
Sıkıdurun! Ama patlıcan, kabak, domates, kornişon (minik hıyar), bamya... Bunların hepsi aslında meyvedir!
* Bir portakal ağacı yüz yıldan fazla süre meyve verebilir. 1421 yılında Fransa’ya getirilmiş olan bir portakal ağacı tam 473 yıl boyunca meyve vermeye devam etmiştir.
* ABD/California’da bulunan ve General Sherman Ağacı adıyla bilinen sirsekoya ağacı dünyanın bilinen en büyük ağacıdır ve toplam ağırlığının 6000 ton olduğu tahmin edilmektedir.
* Yerfıstığı aslında bir baklagildir.
* Sekoya ağacı'nın kabuğu alev geçirmezdir. Sekoya ormanlarında çıkan yangınlar ağaçların içinde olup biter!
* Meşe ağaçlarına diğer tüm ağaçlardan daha fazla şimşek düşer. Belki de bu yüzden eski Yunanlılar’da meşe ağacı şimşek ve gök gürültüsü Tanrısı Zeus’un ağaçları olarak kabul görürdü.
* Ağaçların gövdesi ile dalları aynı açıyla dururlar ve bu açı, ağaç yapraklarının ana damarları ile yan damarları arasındaki açının aynısıdır.
* Muz kendi kendine yayılmaz, mutlaka insan eli ile dikilmesi gereklidir. Bilimsel açıdan da muz ağacı, aslında ağaç değil ‘ot’ kabul edilmektedir. Odunsu yapılı olmayan bitkiler arasında en yaygın olanı muzdur.
* Sekoyaların dünyanın en uzun yaşayan ağaçları olduğu sanılır.
Oysa en uzun yaşayan ağaçlar Avustralya’daki macrozaima türü küçük ağaçlardır. Bu ağaçların 5000* 7000 yıl arası yaşadıkları bilinmektedir. Bazılarının 15.000 yaşında oldukları iddia edilse de bu kesin olarak kanıtlanmamıştır.
* Afrika Baobab ağaçlarının gövdeleri bazen boyları kadar geniş (ya da uzun) olabilmektedir.
* Bildiğimiz "soğan ve kuşkonmaz" ile "lale ve sümbül" arasında ne bağlantı vardır
Bunların hepsi de aslında nilüfer çiçeği (lilium sp.) ailesindendirler.
* Bir bitki türü kabul edilen tütün aslında bir tür yiyecek bir besin maddesidir. Tüttürüldüğü zaman sağlığa son derece zararlı olsa da, eğer ortada yiyecek başka birşey yoksa, insan yalnızca tütün yiyerek belli bir süre yaşayabilir.
* Tütün aslında burundan tüketilir.
Güney Amerika yerlileri burundan içilmek üzere özel düzenlenmiş sigaralıklara sahiptirler. Tütün, kısa ve sert aralıklarla buruna çekilirdi. Bu özel sigaralıklarıN adı ‘tubac’ tı ve hemen tüm Batı dillerinde tütün anlamına gelen ‘tobacco’ bu sözcükten türemiştir.
Yorumlar (4)
rukiye (Ziyaretçi)
24/11/2017 - 14:00:37çok azolmuş
cxgfdfbkm (Ziyaretçi)
25/05/2015 - 18:27:40dwuyhrmbf be
pğiwşr
murat türk (Ziyaretçi)
24/04/2014 - 15:41:26Güzel yazı teşekkürler
<a href="http://****.blogspot.com.tr/">Hangi Bitki Hangi Hastalığa iyi Gelir için TIklayınız...</a><br />
sevgi karadurmuş (Ziyaretçi)
18/04/2014 - 08:28:18teşekkür ederiz. paylaşımlarınızdan faydalandık...