Ellora Mağaraları
Genel Kültür
Hindistan'daki UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmiş yerlerden Ellora Mağaraları, Maharashtra Eyaletinin kuzeyinde bulunan Aurangabad şehrine 30 kilometre mesafede, kayaya oyulmuş çok eski tapınaklardan oluşuyor.
Ajanta Mağaralarına oldukça yakın bir yerde olmalarına karşın aralarındaki iki önemli ciddi farktan ilki, Ajanta’daki resimler yerine, kaya kütlenin oyulması sırasında yapılmış heykeller. İkincisi de, Ajanta sadece budist tapınakları olmasına rağmen burada hindu, budist ve jain tapınaklarının yanyana olması. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan bir ana kayaya oyulmuşlar ve her iki baştakiler arasında iki kilometrelik bir mesafe var. Toplam 34 mağaranın 12si budist, 17si hindu, geri kalan 5i de jain tapınakları. Kronolojik olarak ilk önce MS 600-800 arasında budist mağaraları, MS 900 civarında hindu mağaraları, 800-1000 arasında da Jain mağaraları kazılıyor.
Tapınak ve mağaraların en yukarıdan itibaren önce çatılarının, sonra kolonlarının ve içindeki heykellerin, sonra da tabanının kazıldığını gözardı etmemek gerekiyor.
Güneyden itibaren ilk 12 mağara, budist mağaraları. Sadece 10 numaralı mağara bir tapınak, diğerleri ise rahiplerin kaldığı viharalar. 11 numaralı mağara ise üç katlı büyük bir manastır şeklinde. Önünde yine kayaya oyulmuş büyük bir avlu var. Burada da özellikle girişe göre en sağdaki odada bulunan kaya oyma heykeller gerçek bir şahaser.
Ellora’daki en görkemli yapılar da hindu mağaraları ve ortadaki ana tapınak Kaisala. Gerçekten müthiş görkemli bir yapı. Hint kaya oyma sanatının en görkemli örneği. Tarihçilerin hesaplamalarına göre Tapınağın yapımında yedibin işçinin çalıştığı ve yüzelli yılda tamamlandığı düşünülüyor. Atina’daki Partenon tapınağını görenler için şöyle bir kıyaslama var. İki kat daha büyük ve 1,5 kat daha yüksek. Kaisala, Himalayalarda bir dağın ismi ve Hindu mitolojisinde Tanrı Şiva’nın evi olarak geçiyor. Bu dağdan esinlenerek inşa edilmiş. Ajanta ve Ellora'daki diğer mağaralardan önemli bir farkı, Tapınağın etrafında yine ana kayanın oyulması sonucu oluşturulmuş geniş bir avlu bulunması. Yapının en enteresan tarafı ise tek bir anakayanın oyularak inşa edilmiş oluşu. Hesaplamalara göre 200 bin ton kayanın keski ve çekiç ile kazılması sonucu ortaya çıkmış. Bazı arkeolog ve yazarlar, yapının Angkor Wat, Piramitler, Borobudur gibi gizemli bir yapı olduğunu, belki de uzaydan gelen ziyaretçiler tarafından yapıldığını yazarlar. Bence dünyada görülmesi gereken yapılardan biri de, bu muhteşem tapınak.
Yorumlar (1)
Şakir GENÇ (Ziyaretçi)
24/05/2011 - 22:48:20İnsanlık tarihi, her kesitinde dinamik ve yaratıcı-devrimcidir.
Bugünde dünü 'feodalite' diye değerlendirmek kadar aptallık olamaz.