Hıdrellez Nedir? Neden Kutlanır?
Genel Kültür
Hıdrellez hakkında kısa bir bilgi:
Hıdırellez, her yıl 6 Mayıs'ta Türk Dünyasında kutlanan mevsimlik bir bayramdır. 5 Mayıs'ı 6'sına bağlayan gece, kış mevsimisinin artık sona erdiğini ve sıcak günlerin başladığını müjdeler.
Bugün, Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluşma günü olarak kutlanır. İnanca göre, bütün bir yıl boyunca karada zora düşenlerin yardımına Hızır, denizdekilerin yardımına ise İlyas yetişir ve bu gece bir gül ağacının dibinde buluşurlar.
Bu gece Hızır'ın, geçtiği yerler ve dokunduğu şeylere mutluluk ve bereket getireceğine inanıldığından yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bıkılır.
En yaygın uygulama ise istenilen şeyin küçük bir modeli yapılarak gül ağacının altına koyulması ya da dileklerin bir kağıda yazılıp çizilerek kırmızı kurdaleye bağlanıp gül ağacına asılmasıdır.
Bir görüş Hıdırellezin kökeninin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine dayandığını söyler; başka bir görüşe göreyse Hızır inanışı, İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına aittir.
Arapça'da Hızır kelimesi ile yeşil kelimesinin aynı kökten türemesi tesadüf değildir. Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini ve insanların kuvvetlenmesini sağlayan Hızır, yaşamın yenilenmesini ve baharın gelişini simgeler.
Yorumlar (3)
Çok Kötü (Ziyaretçi)
05/05/2016 - 16:51:07Çok Kötü
meltem (Ziyaretçi)
21/07/2015 - 10:11:13dilekler ne zaman yazılır ne zaman denize atılır
gökhan apaydın (Ziyaretçi)
05/05/2014 - 19:24:54ıkjkıy6ol p ömghbfgrtr