Düzenli Egzersizin Faydaları


Sağlık


Günde sadece yarım saat yapılan spor bile sağlığımız açısından çok şey ifade ediyor...


Spor yapmadığı halde, gündelik yaşamlarında hareketli olan kişilerin bile hastalıklara karşı daha dirençli olduğu biliniyor günümüzde. Formed Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nden Uzman Dr. Cavit Meclisi hastalarının tedavisinde, Tai Chi'den Pilates'e pekçok disiplinden faydalanıyor. Sağlık için hareketli yaşamın önemine dikkat çeken Meclisi, spor ve sıhhat hakkında merak edilenleri anlattı.


Sporun, sıhhat üzerindeki etkileri nelerdir?


Düzenli spor yapmak, kalp ve damar hastalıkları, şişmanlık, diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve osteoporoz gibi hastalıkların oranını azaltıyor.

Ayrıca, geçirilmiş kalp hastalıklarının tekrarlama riskini düşürüp, tüm hastalıklardan ölüm yaşını geciktiriyor. Kişinin kendi sağlını daha iyi düzeye getirme işlevinin dışında, toplumun genelinde hastalık oranını azaltma gibi bir etkiye sahip. Çünkü hastalıklar gibi sıhhat da bulaşıcı. Sigara içen kişi nasıl çevresini sigaraya özendirirse spor yapan da aktif bir yaşam için yakınlarını özendirir. Ayrıca, kişinin mikrobik hastalıklara yakalanma ve bulaştırma riski azalıyor. Bu nedenle, bireyler aktif bir yaşam sürmeli, hatta sporun teşvik edilmesi bir devlet politikası haline gelmeli...


Egzersiz yapmak, stresle başa çıkmak için ne tür yararlar sağlar?

Spor, stresle başa çıkmanın en keyifli yollarından biridir. Kişi, sağlığı için iyi bir adım attığını düşünerek motive olup egzersize başlarsa, devamında zaten keyif alacaktır. Çünkü egzersiz sırasında vücutta endorfin salgılanır. Huzur ve mutluluk veren bu hormon, hafif depresyon hallerinde bile kişiyi rahatlatıp kendine güveninin artmasını sağlar. Ayrıca hergün spor yapmanın yorucu olacağı da düşünülmemeli, tam tersine düzenli egzersiz kişiye dinamizm verir. Çünkü güçlenen kaslar, daha uzun süre yorulmadan çalışabilmeye başlar. Uykunun düzene girmesi ve vücudun daha estetik bir görünüme kavuşması gibi etkiler de mutluluk veren, sıhhatlı olmanın tadını çıkartmayı sağlayan faktörlerdendir.


Fizik tedavi uzmanı olarak nasıl bir spor programı önerirsiniz?

Sağlıklı olmak için spor salonunda egzersiz yapma zorunluluğu yok. Vakit darlığı, bir salona gidememek spor yapmamak için bahane değil.

Haftada 5 gün, 30 dakikalık, orta şiddette bir aktivite sıhhat için yeterli. Burada orta şiddette derken, aktivite sırasında nabız sayısının 100'ün üstüne çıkacağı, ama yanınızdaki ile konuşmanızı engellemeyecek hızda bir programdan bahsediyoruz. Bu 30 dakika, 10 dakikalık sizi biraz yoran ve günde 3 kez yapacağınız aktivitelerden de oluşabilir. Arabayı park ettikten sonra ya da otobüsten indikten sonra hızlı yürümek, asansör yerine merdiveni kullanmak gibi basit yaşam alışkanlıkları da sıhhat için faydalı olacaktır. Bu şekilde gün boyunca aktif olan kişilerin de spor yapanlar kadar hastalıklardan kendilerini koruduğu ve uzun yaşadıkları araştırmalarla gösterilmiştir. Bunlara alternatif olarak, haftada 3 gün, nabız sayısını 120'nin üstüne çıkaran toplam 20 dakikalık aktiviteler ve haftada iki gün ağırlık çalışması tercih edilebilir.


Önerdiğiniz aktiviteler her yaş grubu için uygun mudur?

Bunlar Amerikan Kalp Birliği ve Amerikan Spor Hekimliği Koleji'nin, herhangi bir hastalığı olmayan, 65 yaşın altındaki kişiler için önerileridir. Eğer tansiyon veya kolesterol yüksekliği, şişmanlık ve sigara içimi gibi risk faktörleri mevcutsa tıbbi kontrolden geçmek gerekir. 65 yaşın üstündeki kişilerin, özellikle eklem ve denge sorunlarına yönelik egzersizler yapmaları daha sıhhatlı olacaktır.


Tarif ettiğiniz egzersiz programı, kilo kontrolü sağlar mı?

Bahsettiğim önerilerin yerine getirilmesi, sıhhat için yeterlidir ve egzersizi artırmak daha yararlı olmayacaktır. Kilo kontrolü için aktivite süresinin 60-90 dakika arasında olması gerekir. Nabız sayısını 100'ün üstüne çıkaran ve toplamda en az bir saati bulan çeşitli aktiviteler, kilo vermek için etkili olur.

Yorumlar (1)

  • vdtknmz (Ziyaretçi)

    11/01/2012 - 09:53:07

    güzel bir site insan aradığı bir çok şeyi bulabiliyor başarılar dilerim.


Etiket Bulutu