Kalp Krizi
Sağlık
Kalp krizi, kalbinizi besleyen kan damarlarındaki daralmaların damar sertliği, zaman içinde tam bir tıkanıklığa dönüşmesi sebebiyle oluşur… Kalbi veya beyni besleyen damarlar, kolesterol kan yağları, diğer yağlar, kalsiyum ve kandaki bazı maddelerin birleşerek oluşturdukları tabakalar plaklar yüzünden daralabilir. Damarlardaki bu daralmalar damar sertliğine ateroskleroz yol açar. Oluşan tabakanın boyutu büyüdükçe kan akımı azalır. Kalp kası normal çalışmasını sağlayacak miktarda oksijen alamaz hale gelir. Bu durumda göğüste, boyun ve sırtta “sıkışma veya nefes alamama hissi” adı verilen bir ağrı hissedilebilir. Bu ağrı, bir sıkıntı veya stres haliyle birlikte yaşanır ve genellikle birkaç dakika içinde geçer.
Eğer kalp damarları ile kalbe yeterince oksijen sağlanıyorsa kalp sorunsuz bir şekilde atmaya devam eder. Kalp damarlarının bazı bölümleri tıkandığında ise kalp damar hastalığı koroner arter hastalığı KAH oluşur. Bu durumda kalbe gelen kan akımı azalır. Eğer kan akımı uzun süre tamamen kesilirse kalp krizi miyokard infarktüsü Mİ meydana gelir ve kalp kası zarar görür.
Kalp krizi hakkındaki gerçekler:
Kalp krizi dünyanın en öldürücü hastalıklarından biri olmaya devam etmektedir. Her yıl, AB ülkelerinde 600.000 kişi ve 1.1 milyon Amerikalı bir kalp krizi geçirmektedir ve bu hastaların 25 – 38 i bir yıl içerisinde krizin tekrarlaması ile hayatını kaybetmektedir. Acil servislerde kalp krizine yönelik tedavilerde ilerleme sağlanmakla birlikte, kalp krizinin akut acil fazını sağ atlatan kişilerde kalıcı kalp hasarları meydana gelmektedir. Yüksek kan basıncı, kalp krizleri için önemli bir risk faktörüdür.
Kalp krizi belirtileri nelerdir?
Geçmeyen göğüs ağrısı
Kesik kesik soluk alıp verme
Baş dönmesi, baygınlık
Alışılmadık halsizlik veya güçsüzlük
Hızlı ve düzensiz kalp atımı
Kalp krizi için riskler nelerdir?
Hipertansiyon kan basıncı yüksekliği
Kan yağlarının yüksekliği Hiperlipidemi, hiperkolesterolemi
Damar sertliği
Pasif yaşam
Sigara
Stres
İlerleyen yaş
Kalpte Hasar Meydana Gelir
Kalp krizi anında kalp iki şekilde zarar görebilir. Kalp kası kalıcı şekilde hasar görebileceği gibi kalp atımı da düzensizleşebilir.
Hipertansiyon kan basıncı yüksekliği kalp krizi için önemli bir risk faktörüdür: Kan basıncı, kanın damar çeperlerine uyguladığı gücü ifade eder. Kan basıncı yükseldiğinde kan damarları zarar görür ve kalp krizi veya felç geçirme riski yükselir. Kan basıncının düzenli olarak ölçülmesi gereklidir. Yüksek kan basıncı hipertansiyon olarak adlandırılır. Hipertansiyon kontrol altında tutulduğu sürece kalp hastalığı oluşma riski azalır.
Tansiyon çeşitli koşullara göre değişkenlik gösterir, dolayısıyla her gün düzenli ölçüm yapılması gereklidir. Bireyin kendisine ait tansiyon ölçüm cihazıyla veya bir hastanede ölçüm yapılabilir.
Hipertansiyonu kontrol altına almak için kan basıncınızı düzenli olarak ölçtürün.
Kalp Krizinden korunmak için yapılması gerekenler:
İlaç kullanımı
Diyet ve egzersizin kan basıncı kontrolü için yetersiz kaldığı durumlarda bir veya daha fazla ilaç kullanılması gerekli olabilir. Tansiyon düşürücü ilaçların yaşam boyu düzenli olarak kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.
Diyet
Sodyum , sofra tuzunun yanı sıra konservelerde, işlem görmüş veya hazır besinlerde yüksek miktarda bulunur ve kan basıncının yükselmesine sebep olur. Günlük tuz tüketiminizi ? 1 silme tatlı kaşığı ile sınırlayın. Yemeklerinizi tuz yerine limon, soğan, sarmısak, taze bitkiler ve baharatlarla lezzetlendirin.
Doymuş yağlar ve kolesterolün fazla miktarda tüketimi, koroner kalp hastalıkları ile yakından ilişkilidir, dolayısıyla ikisinin de sınırlandırılması gerekir. Tam yağlı süt ve süt ürünleri ile yağlı etlerin tüketiminden kaçının.
Kilo kontrolü
Fiziksel Aktivite
Stresten uzak bir yaşam
Sigarasız bir yaşam
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.