Sağlıklı Beslenmede Renklerin Önemi
Sağlık
Beslenme uzmanlarına göre besinlerin renkleri ve önemli özellikleri arasında güçlü bağlantılar bulunuyor.
Renklerine göre değişen faydalarıyla sizi hastalıktan uzaklaştırıyor, kanser olmanızı engelliyor ve daha sağlıklı bir hayat sürdürebilmenizi sağlıyorlar. Sebzelerde ve meyvelerde bulunan antioksidanlar ve bitki kökenli kimyasalların kanser riskini azalttığı araştırmalar sonucunda bulunmuştur. Beta karotin ve likopenj ise hücreleri hasara karşı korumaktadır.
Sağlıklı Bir Rejimin Renkleri
Yeşiller: Brokoli, ıspanak ve marul gibi yeşil sebzeler, gözler için çok faydalıdır. Ayrıca immun sistemi güçlendirirler. A ve C vitaminleri açısından çok zenginlerdir. Kalorileri düşüktür, yağ oranları çok düşüktür, protein değerleri yüksektir, yüksek derecede demir ve kalsiyum içerirler, lutein ve folik asit gibi bitki kökenli kimyasallar içerir yönünden çok zengindirler.
Brokolide çok miktarda B6, B9ve C vitamini bulunur.
Ispanakta yüksek miktarda magnezyum bulunur, yiyeceklerimizde çokça bulunan bir madde olmasına rağmen, magnezyum bir DNA ve RNA sentezi olarak ıspanak içinde bulunur.
Marul ise A ve C vitaminlerinin ikisi açısından da zengindir.
Kırmızılar: Çilek, kiraz, domates ve elma, kalp ve beyin fonksiyonları açısından oldukça önemlidir. Küçük ama çok faydalı olan çilekler, A ve C vitamini deposudur, ayrıca yüksek oranda potasyum ve mahnezyum içerirler.
Potasyum, tüm hayvanlarda hücre faaliyetleri açısından büyük bir role sahiptir.
Kaslar arasında da bir iletici olarak görev görür.
Kirazlar, antosiyanin içerir, bu da kirazlara rengini veren maddedir, ağrı ve iltihaplanma durumlarında onarıcı etkiye sahiptir. Kirazda yüksek derecede melatonin bulunur ve araştırmalara göre kalp krizi geçiren insanlarda melatonin seviyesi düşüktür.
En güçlü antioksidanlardan biri olan likopen ise domateste bulunur ve pişirildiğinde, prostat kanserini önleyici özelliktedir.
Sarı ve Turuncular: Greyfurt, kavun, balkabağı ve havuç da aynı yeşil renkli besinler gibi immun sistemi güçlendirir.
Portakal, şüphesiz ki en büyük C vitamini kaynağıdır ama aynı zamanda bünyes,inde B1 vitaminini de barındırır.
Greyfurt, hem C vitamini deposudur hem de liflidir, pembe ve kırmızı olan kısımları ise likopen içerir.
Kavun, polifenol antioksidan içerir, vücutta nitrik oksit oluşumunu düzenler ve kalp krizi için önleyici en büyük kimyasallardandır. Aynı zamanda C vitaminini ve beta karoteni bolca içerir bu dakaraciğerde toplanarak A vitaminine dönüştürülür ve gözlerin sağlığı için çok önemlidir.
Havuç, önemli derecede C, B6 vitaminleri ve Demir içerir. Balkabağında da riboflavin, potasyum ve Vitamin C bolca bulunmaktadır.
Mavi ve Morlar: Böğürtlenlerde olduğu gibi, karadut, üzüm, patlıcan ve erik, birçok kanser riskini azaltır ve hafızayı güçlendirir.
Böğürtlenler antioksidan ve diğer bitki kökenli kimyasallar yönünden zengindir, aynı zamanda önemli magnezyum ve K vitamini kaynaklarıdır.
Üzümler kanser, kalp krizi, sinir hastalıkları ve diğer birçok hastalıkla savaşma konusunda çok etkilidir.
Patlıcan düşük oranda enerji, protein ve C vitaminiiçerir ama potasyum ve kalsiyum açısından zengindir.
Erik, yüksek karbonhidrat değer içerir, yağ ve kalori içeriği çok düşüktür. A vitamini, kalsiyum, mahnezyum, demir, potasyum, C vitamini açısından zengindir, ayrıca sodyum ve kolestrol de içermez.
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.