Siğiller
Sağlık
NEDENLERİ
Virüslere bağlı deri hastalıkları grubundan olan siğiller, hemen her zaman gençlerde, çocuklarda ya da genç kadınlarda, öncü bir belirti vermeksizin, görünür bir neden olmaksızın ortaya çıkarlar. Açıkça bulaşma görülmez.
TEŞHİSİ
Siğillerin renginde, hafifçe gri sarımsı renklidir. Şeritler, plaklar ya da çizgi biçiminde yerleşim gösterir. En çok yüzde (özellikle alında), üyelerde (dizler) , ellerin sırtında yerleşir.
EVRİMİ
Ortaya çıktıkları kadar apansızın yitebilen ya da bir bölgenin her yanına yayılabilen bu bozunlar, genellikle bir görünüp bir yiterek evrim gösterirler.
Bütünüyle iyicil olan bu hastalığın tek sakıncası, görünümün çirkin olmasıdır. Yerleşme bölgeleri bütünüyle farklı olan düz- likenle ya da bazı küçük deri çıkmtılarıyla karıştırılabilir.
TEDAVİSİ
Magnezyum klorür, magnezi, mazı ağacı boyası gibi maddelerin kullanıldığı bir genel tedavi çoğunlukla yerel tedaviyle birleştirilir. Yerel olarak, salisilatlı losyonlar ve merhemlerle, hafif soyucuların, mazı ağacı boyasının aşındırıcı özelliklerinden yararlanılabilir
Ellerde çok sayıda siğil. Esmerimsi küçük deri çıkıntıları hafifçe kabarıktır. Bunların birleşmesi, bazen (küçük parmak tabanında) geniş bir örtü ya da (sağ elin ortasında) çizgisel bir desen oluşturur. Normalde kaşıntılı değildirler.
Siğiller, 2-5 mm çaplarında, birleşebilen, geniş-leyebilen küçük deri çıkıntılarıdır. Her zaman, çok kenarlı ya da yuvarlak, hafifçe kabarık, kabarcıklı yüzeyi düz olan temel bozun bulunur. Normal de Soğuk tedavisi (karbon karı ya da azotla), geçmeyen nedbe dokularının ortaya çıkışına neden olmamak için, deneyimli eller tarafından uygulanmalıdır. Elektrikle yakma, bozunların ortadan kaldırılmasında en etkili yöntemdir.
Burada telkinin, hattâ, etki mekanizması hâlâ bilinmeyen, ama etkililiği tartışma götürmeyen kendi kendine telkinin önemini vurgulamak gerekir.
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.