Türkiye'nin En Yaşanabilir İlleri


Yaşam


34 kriter esas alınarak hazırlanan araştırmada Türkiye’nin en yaşanabilir illeri sıralandı. Araştırmada esas alınan kriterler üzerinden ”yaşanabilir iller” sıralaması şöyle:



- Muş: Muş, sporcu sayısı en seyrek olan üçüncü il. Evlerde en az elektrik tüketilen ikinci il. Kişi başına en az vergi ödeyen il. Üniversite mezunu oranı en düşük ikinci il. Tek avuntusu suç oranının düşüklüğü.

- Kars: Türkiye’de tiyatroya ilginin en yoğun olduğu kent. Genelde kültüre önem veren kentler zengin olur. Ama Kars örneğinde durum böyle değil. Toplam mevduatın ancak binde 1′ bu kentte. En çok kamu yatırımı yapılan kentler arasında 44’üncü sırada.

- Ardahan: Ardahan işsizliğin en düşük olduğu dört ilden biri ama yine de çok yoksul. Türkiye’de kişi başına banka mevduatının en düşük olduğu üçüncü kent. Ancak bu yoksulluk suçu tetiklememiş, suç oranı epey düşük. Kentin ucuzluk ve istihdam oranı dışında olumlu bir verisi yok gibi.

- Mardin: Muhteşem mimarisi ve turizm potansiyeline rağmen yoksulluğu bir türlü kıramadı. Rakamlar olumlu şeyler söylemiyor. Konutlarda en az elektrik tüketimi bu kentte. İşsizliğin en yoğun olduğu dört kentten biri. En olumlu tarafı, suç oranının en düşük olduğu il olması.

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış.

Etiket Bulutu