Doğada Az Rastlanan Bulutlar




Sedef (Nacreous) Bulutları
Bir bulutun içsel elektrik boşaltımı sırasında içerisinde ışık yanan bir balon şeklinde aydınlanması. "Nacreous clouds" veya "Noctilucent clouds" olarak ta isimlendirilir. Sedef bulutlar hava sıcaklığının eksi 80 santigrat derecenin altına düştüğü zamanlarda ortaya çıkıyor.

***

Mammatus Bulutları
Meteorolojide mammatokumulus bulutları olarak da geçiyor. Bulutların altında sarkıtların oluşması son derece ilginç görünüyor. Çok geniş alanları kaplayabilen bu tip bulutlar hareketsiz gibi görünse de ekstrem bir hava durumunun işareti sayılıyor. Ancak bilim, oluşmaları için gerekli faktörleri hala tam olarak belirleyemedi.

***

Altokümülüs Kastellanus
Altokümülüs bulutlarının dikey gelişme gösteren tipi. Üst tarafları genelde buz kristallerinden oluşur ve az da olsa tepe yapabilir. Oluşması durumunda kararsızlık, oraj ve türbülans gözlenir.

***

Gece (Noctilucent) Bulutları
Nadiren, yerden 75 ile 90 km. yukarıda ince buz parçacıklarından oluşan ve saatte 100 ile 300 Knots hızla hareket eden bulutlar. Bu bulutlar yalnızca yüksek enlemlerde, yaz aylarında, alacakaranlık ve şafak vakti görülürler. Görüntüleri gecenin karanlığına karşı, mavi-gümüş veya portakal kırmızısı renklerinde ve güneşten gelen ışınlar nedeniyle parlaktır. Görünüş olarak cirrostratusları andırırlar.

***

Mantar (Mushroom) Bulutu
Özellikle nükleer patlama sonucunda mantar şeklinde yükselen bulut.

***

Kararsızlık Bulutları (Cirrus Kelvin-Helmholtz)
Kelvin - Helmholtz kararsızlık dalgalarının oluşturdukları bulutlardır.

***

Merceksi (Lenticular) Bulutlar
Bu tip mercek bulutlar, zirve ve zirve yakınlarında 40 Knot (Saatte yaklaşık 70-80 Km.) şiddetinde çok şiddetli fırtınaların habercisidir.

***

Yuvarlanan Bulut
Nadir görülen bu uzun bulutlar, ilerleyen soğuk hava cephelerine yakın konumlarda meydana gelirler. Özellikle de ilerleyen bir fırtına cephesinden gelen alttan emiş; nemli ılık havanın yükselmesine, çiy sıcaklığının altına düşmesine ve böylece bir bulut oluşmasına neden olabilmektedir. Böyle bir olay geniş bir cephe boyunca düzgün biçimde meydana geldiğinde ise bir yuvarlanan bulut oluşabilmektedir. Yuvarlanan bulutlar, gerçekten de uzun yatay eksenleri boyunca dönüp dolaşan havaya sahip olabilirler.

***

Raf Bulutu
Raf bulutları, oldukça soğuk bir havanın sınırları iyi belirlenmiş ön cephesi olabilseler de, genelde gök gürültülü fırtınalara yol açtıkları görülmektedir. Raf Bulutları yuvarlanan bulutlardan farklıdırlar; çünkü onlar, yukarılarda gizlenmiş daha büyük bulut sistemlerine bağlıdırlar. Benzer olarak, raf bulutları duvar bulutlarından da farklıdırlar; çünkü duvar bulutları genelde fırtına sistemlerinin izinde giderler.

***

Yığın (Stratocumulus) Bulut


Reklam

Yorumlar (2)


Düşüncelerinizi paylaşın



Yorumlarda gözükmez.


İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor?
İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor Testi
Kişilik Testi 2
Kişilik Testi 2 Testi