Tesadüfen Keşfedilen Buluşlar
Tesadüfen ya da kaza sonucu bulunan buluşların bazıları.
Penisilin (İskoçya'da keşfedildi)
Alexander Fleming adlı bilim adamı gribe çare ararken, içinde bakteri bulunan bir kapta mantar üremesiyle Penisilin'i keşfetmiş oldu.
Patates Cipsi (New York'ta keşfedildi)
Aşçı George Crum, bir müşterisinin patates kızartmalarının çok kalın olmasından şikayetçi olması üzerine, çok ince doğradığı patatesleri kızartmaya başlamasıyla patates cipsi doğmuş oldu.
Oyun Hamuru (New York'ta keşfedildi)
1940'larda bir James Wright adlı bilim adamının savaşta kullanmak üzere "sentetik lastik" üretme çalışmaları, oyun hamurunun keşfiyle sonuçlandı.
Viagra (Galler'de keşfedildi)
Galler´de, Merthyr Tydfil kasabasında ereksiyon problemi olan erkekler üzerindeki klinik çalışmaların sonucunda keşfedildi.
Cırt cırt
Elektrik mühendisi olan George de Mestral, İsviçre dağlarında köpeğiyle gezerken dulavratotunun (pıtrak bitkisi) köpeğin tüylerine ve elbiselerine yapıştığını görür. Mikroskopla bu iş nasıl oluyor diye inceleme yapar ve bitkinin üzerinde sayısız kanca görür. 1955 yılında, De Mestral kazara bulduğunu icadını mükemmelleştirmek için naylon üzerinde deneme yapmaya karar verir ve günümüzde kullandığımız cırt cırtı icat eder.
Post-it (Yapışkan Kâğıt) (ABD'de keşfedildi)
Her şey 1968 yılında, Dr. Spencer Silver’ın, yüzeylere hafifçe yapışan, ancak kolaylıkla çıkarılıp yeniden farklı yerlere yapıştırılabilen eşsiz bir yapışkan bulması ile başladı. Bu yeni yapışkan Silver’ın meslektaşı Art Fry’ın Post-it Not fikrini bulmasıyla tüketiciler için pratik bir uygulamaya dönüştü. Çıkarılıp, yeniden yapışabilen bir not kâğıdı fikri ise Fry’ın aklına kilise korosunda ilahi söylerken geldi.
Brendi
Ortaçağ tüccarlarının şaraptaki suyu kaynatmalarıyla keşfedildi. Böylece, şarap yolculuklarda daha az yer kaplıyordu.
Sertleştirilmiş Plastik (New York'ta keşfedildi)
Charles Goodyear, 1839´da, lastik-sülfür karışımını yanlışlıkla ısıtılmış ocağın üzerine düşürünce, sertleştirilmiş plastik de ortaya çıktı.
X Ray Cihazı (Almanya'da keşfedildi)
19. yy'da Alman bilim adamı Wilhelm Conrad Röntgen radyasyon ile deney yaparken kemiklerin göründüğünü keşfetti.
Mikrodalga Fırın (Massachusetts'te keşfedildi)
1946´da Percy Spencer adlı mühendisin cebindeki şekerler, bir magnetron tarafından eritilince günümüz mutfaklarının vazgeçilmezlerinden mikrodalga fırın keşfedilmiş oldu.
LSD (Uyuşturucu) (İsviçre'de keşfedildi)
İsveçli bilim adamı Albert Hoffman, doğum üzerine yaptığı çalışmalarda bambaşka bir sonuçla karşılaştı: En yaygın uyuşturucu madde olan LSD.
Kalp Pili
Mühendis Wilson Greatbatch, 1958 yılında Cornell Üniversitesi'nde kalp seslerini kaydeden bir cihaz üzerinde çalışıyordu. Yaptığı cihazdan yanlış parçayı çıkaran Wilson gerekli enerjiyi cihaza verdiğinde, icadı normal bir kalp gibi çalışmaya başlamıştı. Yeni cihazını 1960 yılında bir insanın kalbine yerleştirmeden önce hayvanlar üzerinde denedi ve ince ayarlarını yaptı.
Vazelin
Karosen ticareti yapan iflasın eşiğindeki New York'lu kimyager Robert A. Chesebrough, 1859 yılında Pensilvanya'da yeni bulunan petrol kuyularına gittiğinde bir maddenin işçilerin ayaklarına yapıştığını gördü. Bu parafine benzer madde iş pompalarını tıkayarak işçilerin canını sıkıyordu ama ayaklarındaki kesik ve yaraların da iyileşmesine yardımcı oluyordu. Chesebrough bu tuhaf maddeyi kavanozlara doldurarak New York'a döndü. Üstünde aylarca çalışarak petrolden ayrıştırdığı maddenin vücuttaki yaraları iyileştirdiğini gördükten e "Vazelin Petrol Jeli" ismiyle piyasaya satışa sundu.
Teflon
Yapışmayı engelleyen teflon kaplama 1938 yılında kimyager Roy J plunkett tarafından ABD'de keşfedildi. Soğutucu gaz üretmeyi amaçlarken yaptıkları bir deney sırasında hiç ummadıkları birşey keşfettiler. Bir tüpün içerisine doldurdukları bileşimden sonra tüpü açtıklarında içinde hiçbirşey olmadığını farkettiler. Ağırlığa bakılacak olursa içinde birşeyler olmalıydı. Kesilen tüpün yüzeyinde buldukları beyaz toz asitten etkilenmiyor elektrik geçirmiyordu.
1 Temmuz 1939'da üretime geçebilmek için patent başvurusu yaptı. Patenti aldıktan sonra bu Maddeyi koruyucu giysilerin imalatında kullandı.1946 yılına kadar askeri bir sır olarak saklı tutuldu. Halka açıklandığında ise teflon isminin hakları alınmıştı. Patent belgesinde kumaştan tutun, kalıplara dökülebileceğine kadar birçok kullanım alanı belirtilmişti.
1954 yılına kadar kimsenin aklına teflonu tavalarda kullanmak gelmemişti. Marc Gregorie ve eşi Colette, aliminyumun üzreinde ince bir tabaka halinde teflonu kaplamayı başardı. Bu başarının ardından mutfak eşyalarında kullanmaya başladılar ve 1955 yılında Tefal'i kurdular. O zamanlardan beri birçok alanda teflon kullanımına rastlayabiliriz.