Az Bilinen Ülkeler
Vanuatu
Eski adı Yeni Hebridler olan Vanuatu Cumhuriyeti, Güney Batı Büyük Okyanusta 83 adadan oluşan adalar topluluğudur. 1606’da Portekizli bir denizci tarafından keşfedilmiş, ilk olarak ülkeye yerleşenler Fransız ve Avustralyalı misyonerler olmuştur.
Fransa ve İngiltere 1878’de Yeni Hebrid'i tarafsız bölge ilan etmiş, 1906’dan itibaren Fransız-İngiliz ortak yönetimi altına girmiş ve 30 Temmuz 1980'de bağımsızlığına kavuşmuştur. Resmi dilleri Bislama, İngilizce ve Fransızca'dır.
Avusturalya'nın 1750 km doğusunda Yeni Kaledonya'nın 500 km kuzeydoğusunda Fiji'nin batısında ve Solomon Adalarının güneyinde Pasifik Okyanusu'nda yer alır.
Tropikal iklime sahip adanın yüzölçümü 12,200 km² olup, toplam sahil şeridi 2,528 km dir. Adaların genelinde dağlar ve volkanik özellikli ovalar yer alır. Ülkenin en yüksek noktası Tabwemasana 1,877 m dir. Ülkenin en büyük şehri başkent Port Vila'dır.
243 bin civarı nüfuslu Vanuatu halkını esas itibariyle Melanezyalılar meydana getirir
Nauru
Nauru, Büyük Okyanus'ta küçük bir mercan adasında kurulu devlettir. Doğusunda Yeni Gine yer alır, Ekvator'un ve Marshall Adaları'nın güneyindedir.
Nauru Cumhuriyeti'nde resmi bir başkent veya şehir yoktur, yalnızca belirli bölgeler vardır. Yaren, Birleşmiş Milletler tarafından 'Ana bölge' olarak belirlenmiştir.
Kıyı şeridinde kumsallar ve tarıma elverişli topraklar bulunur. Ada halkı tropikal meyveler hindistan cevizi ve sebze yetiştirir. Adanın güneybatı kesimlerinde küçük bir gölcük vardır. Nüfusun neredeyse tamamı sahil şeridinde ve işte bu gölcüğün çevresinde topanmıştır. Ülkedeki birkaç kilometrelik demiryolu ise merkez ile fosfat madeni arasında ulaşımı sağlar.
Tüm sanayi etkinliklerinin batıdaki Danigomodu bölgesinde yapıldığı görülür. Burada elektrik santralleri ve birkaç küçük bot iskelesi buunmaktadır.
Nauru merkezinde kuş atıklarından oluşan guano rezervleri vardır. Bu rezervler fosfat ve potasyum açısından zengindir.
Ancak guano neredeyse tükenmek üzeredir.Nauru, işsizlik oranı açısından %90 ile dünya rekorunu elinde tutmaktadır.
Tuvalu
Tuvalu, Büyük Okyanus'ta, dokuz adet mercan adasından oluşan Polinezya ülkesidir. Avustralya ve Hawaii'nin arasında bulunmaktadır. Komşu ülkeleri Kiribati, Samoa ve Fiji adaları olan Tuvalu, 26 kilometre karelik bir yüzölçümüne sahiptir.
Avrupalılar'ın 18. yüzyılda ve 19. yüzyıl başlarında keşfettiği bu adalar, 1916'dan başlayarak Gilbert Adalan ile birlikte Gilbert ve Ellice Adalan Kolonisi adı altında bir İngiliz sömürgesi olarak yönetildi.
1976'da ikiye bölündü ve Ellice Adaları'nın yeni adı Tuvalu oldu. 1978'de bağımsızlığını kazanan Tuvalu' nun başkenti Funafuti Adası üzerindeki Fongafale'dir. İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi olan ülke, meşruti monarşiyle yönetilir.
Tuvalu, dünyada Vatikan, Monako ve Nauru'dan sonra en küçük ülkedir. Vatikan'dan sonra ise en az nüfusa sahip ikinci bağımsız ülkedir. Ayrıca, Birleşmiş Milletler'e üye olan en az nüfuslu ülkedir.
Küresel ısınma nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesi, başkenti deniz seviyesinden sadece 5 metre yüksekte olan Tuvalu için hayati bir tehdit oluşturmaktadır. Eğer küresel ısınma nedeniyle sıcaklık 1 derece daha artarsa,Tuvalu sulara gömülecektir. Tuvalu halkı şimdiden Avustralya ve Yeni Zelanda'ya göç etmektedir.
Komorlar
Komorlar, Afrika'da Mozambik ve Madagaskar'la okyanus komşuluğu olan bir ada ülkesidir.
Komor Adaları'na İslam 14. yüzyılda girmiştir ve halkın tamamı Müslüman olmuştur.
1978'de Ahmed Abdullah tarafından gerçekleştirilen bir darbeyle anayasa değiştirilerek devletin resmi adını Komorlar Federal İslâm Cumhuriyeti yaptı.
Guernsey
Guernsey, Manş Denizi'nde Birleşik Krallığa bağlı Manş Adaları'ndan biridir.
Birleşik Krallık monarkının malı sayılmakla birlikte içişlerinde bağımsızdır. AB'ye üye değildir. Konuşulan resmi diller İngilizce ve Fransızca'dır. Başkenti St. Peter Port olan ülkenin, nüfusu yaklaşık 65 bin kişidir.
Man Adası
Man Adası (Isle of Man), İrlanda Denizi'nde, Britanya Adaları'nın coğrafi merkezinde adadır.
Birleşik Krallık'a dahil olmamakla beraber kraliyete tabidir.
Ada günümüzdeki ismini, tarihi Mann Krallığı'ndan alır. Bir iddiaya göre Mann ismi, adayı koruduğuna inanılan Manannán mac Lir isimli Kelt deniz tanrısının adından gelir.
Başkenti Douglas olan Man Adası içişlerinde bağımsız, dış işlerinde Birleşik Krallık'a bağlıdır. Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth aynı zamanda Man Adası'nın devlet başkanıdır.
Tokelau
Tokelau, Büyük Okyanusda Yeni Zelanda'ya bağımlı bir ada ülkesidir. Birçok küçük Okyanusya ülkesi gibi mercan adalardan oluşur.
Nukunono Atolündeki Nukunonu village en büyük şehridir. Tokelau toplam 3 atolden oluşur. Yeni Zelanda'ya yaklaşık 3500 km uzaklıktadır.
Dünyanın nüfus bakımından en küçük ülkesi olarak bilinir.
Cook Adaları
Güney Büyük Okyanus'da 15 küçük adadan oluşan ülkedir.
Yeni Zelanda'ya bağlı takımadaların başkenti Raratonga atolündeki Avarua'dır.
Amerikan Samoası'nın güneyinde, Tonga'nın doğusunda, Yeni Zelanda'nın kuzeydoğusunda, Pitcairn'in (Birleşik Krallık'a ait bir ada) kuzeybatısında, Kermadec'in (Yeni Zelanda'ya bağlı takım adalar) kuzeyinde görülür.
Cook adaları adını ünlü ingiliz denizci James Cook'tan almaktadır.
Pitcairn Adaları
Büyük Okyanus'un güneyinde volkanik kökenli adadır. Tahiti'nin 2170 km güneydoğusunda yer almaktadır. Pitcairn Adası dışında, üzerinde yerleşme bulunmayan Oeno, Henderson ve Ducie adalarıyla beraber Birleşik Krallık'a bağlı Pitcairn Adaları Denizaşırı Toprağı'nı oluşturur.
1767'de İngiliz deniz subayı Philip Carteret'in keşfettiği Pitcairn Adası, adını burayı ilk gören denizciden almıştır.
Dünyanın nüfus bakımından en küçük ülkesi olarak bilinir.
São Tomé ve Príncipe
São Tomé ve Príncipe ya da resmî adıyla São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti, Orta Batı Afrika'nın Gine Körfezi açıklarında bir ada ülkesidir. Ülke, Sao Tome ve Principe adlı iki adadan oluşur.
São Tomé ile Príncipe arası yaklaşık 140 kilometredir.
Ülke, en yakın komşuları Gabon'a 225-250 kilometre arası bir mesafededir ve Gabon, ülkenin kuzeydoğusunda yer alır.
1908'de Sao Tome dünyanın en büyük kakao üreticisi konumuna geldi.
São Tomé ve Príncipe, Seyşeller'den sonra, Afrika'nın en küçük ülkesidir
Yüzölçümü 964 km², nüfus 165,034'tür; resmi dil Portekizce'dir.
Burundi
Burundi Cumhuriyeti, Orta Afrika'da, Büyük Göller bölgesinde küçük bir ülkedir. Tanzanya, Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (Zaire) ile komşudur, Tanganika Gölü ile kıyısı vardır.
Nüfusunun %85'i Hutulardan, geri kalanın çoğunluğu Tutsilerden oluşur. Küçük bir kısmı Twa (Pigme) ve birkaç bin Avrupalı ve Güneydoğu Asyalıdır.
Ülkenin adı, komşu ülke Ruanda'da 2004'te dünyanın gözü önünde gerçekleşen etnik savaşlar yüzünden çok duyulmuştur ve bu savaşta 1 milyon kadar insan öldürülmüştür.
Katliamın nedenlerine ilişkin düşüncelerden biri, Hutuların Bantu kökenli, Tutsilerin ise Hami ırktan olduğunun kabul edilmesi ve bu farklılığın bir etnik nefret sebebi yapılmasıdır.Ülkede dini inanç oranı; Hıristiyan %67 (Roma Katolikleri %62, Protestanlar %5), yerel inançlar %23, Müslüman %10'dur.
Kiribati Cumhuriyeti
Kiribati, Büyük Okyanus'unun orta kesiminde, takımadadan oluşan bir ada ülkesidir.
Başkenti Bairiki şehridir. Ülkenin 33 atolü, ekvator civarındaki 3,5 milyon km² kadar geniş bir alana yayılmıştır.
Birleşmiş Milletler üyeliğine 1999'da kabul edilmiştir. Dünya'da en erken saat diliminin bulunduğu ülkedir.
Liechtenstein
Orta Avrupa'daki Liechtenstein Prensliği 160 km²'lik yüzölçümüyle dünyanın en küçük ülkelerinden biridir. İsviçre ve Avusturya arasında yer alır.
Liechtenstein, Orta Avrupa'da, İsviçre ile Avusturya arasında yer almaktadır. 160 km²’lik yüzölçümü ile Avrupa’nın altıncı küçük devletidir. Sınırları 76 km uzunluğundadır.Hükümet merkezi, 25.000 nüfuslu Vaduz’dadır.
Ren Vadisi ülkenin yarısını kaplar. Diğer yarısı ise, Alp bölgesinden oluşmaktadır.
Liechtenstein, Özbekistan ile birlikte, kendisinin ve komşularının denize kıyısı bulunmayan iki ülkeden biridir.
Gabon
Orta Afrika'nın batısında bir ülkedir. Batıda Gine Körfezi, kuzeyde Ekvator Ginesi ve Kamerun doğuda ise Kongo ile çevrilidir. 17 Ağustos 1960 tarihinde Fransa'dan bağımsızlığını kazandığından beri sadece iki yönetici tarafından yönetilmiştir.
Küçük nüfus, yeterli doğal kaynaklar ve yabancı yatırım ülkeyi bölgenin en zengin ülkelerinden biri haline getirmiştir. Afrika'nın en huzurlu ve sorunsuz birkaç ülkesinden birisidir.
Doğu Timor
Güneydoğu Asya'da Timor adasının doğusu, Atauro ve Jaco adaları ile Oecussi-Ambeno bölgesini kaplayan devlet.
16. yüzyıl'da Portekiz kolonisi olan Doğu Timor asırlarca Portekiz Timoru adıyla Portekiz'e bağlı kaldı. Endonezya tarafından işgal edilen Doğu Timor 1975 yılında kesin olarak Endonezya'nın 27. vilayeti oldu. 1999 yılında Endonezya bölgenin kontrolü üzerindeki iddialarından vazgeçti ve 20 Mayıs 2000de bağımsız oldu. Doğu Timor Güneydoğu Asya'nın Katolik çoğunluklu nüfusuna sahip 2 devletinden biridir.
Fildişi Sahili
Batı Afrika'da yer alan bağımsız bir ülkedir. Bölgenin en gelişmiş ülkesi olarak bilinen Fildişi Sahili kakao üretiminde dünya lideridir. Diğer önemli ürünleri kahve, kauçuk, petrol, ton balığı ve ananastır.