Yeryüzünün Jeolojik Harikaları
1- The Wave (Arizona ve Utah arasında- ABD )
Bu kırmızı kayalar, Arizona ve Utah arasında 190 milyon yıl önce oluşmuş kum taşlarıdır.
2- Antelope Kanyonu (Arizona - ABD)
Arizona yakınlarındaki Navajo arazi üzerinde bulunmaktadır. tabakların sokulumuyla iki farklı zamanda oluşmuş su kemerleridir.
3- Büyük Mavi Delik (Belize)
Belize'de yer alan bu mavi deliklerin çapı 24 km, oldukça güzel bir yapıya sahip dairelerdir. Derinlikleri 145 m'yi bulmaktadır. Bu tür yapılara mavi rengi veren derinlikleridir."
4- Kristal Mağarası (Meksika)
Meksikada bulunan ve doğal olarak kristrallerden oluşmuş bir mağaradır. Altın gümüş çinko içeren uzun ağaçlar şeklindeki inanılmaz güzel formlardadır ve hidrotermal sıvıların minerolizasyonu sonucu oluşmuşlardır.
5- Sahranın Gözü (Moritanya)
Sahranın ıssız batı kesiminde yer alan bu oluşumlar gökyüzünden gözü andırmaktadır. Çapları 12 km2yi bulmaktadır. Jeologlar her ne kadar bir erozyon ürünü gibi gözüksede çok özel koşullarda oluşmuş özel yapılar olduğunu düşünmekte ve sırlarını korumaktadırlar.
6- Mavi Göl Mağarası (Brezilya)
Brezilya'nın sessiz kasaba olarak da biline Bonita yöresinde, muhteşem bir mağara içi göl bulunmaktadır. Mavi göl üzerindeki çok farklı özellikte sarkıt ve dikitler yer almaktadır.
Mavi Göl Mağarası jeolojik oluşum büyük bir çeşitlilik göstermektedir.
7- Devler Geçidi (İrlanda)
Kuzey İrlanda da içi içe 40000 tane bazalt sütunu olduğu söyleniyor. Milyonlarca derecedeki lavların soğuyup bu hali oluşturduklarını düşününce muhteşem geliyor. Bu sütunlar hepsi birer altıgen ve uzunlarının boyu 12 metre en kalın olanlarda 28 metre.
Bu jeolojik mirastan, Sinop'un Boyabat ilçesinde de bulunmakta...
8- Cehennem Kapısı (Özbekistan)
Özbekista'nın küçük bir kasabası olan Darvaz yakınlarında bulunmaktadır. 35 yıl önce açılan bir sondajda ortaya çıkarıldı. tüm sondaj ekipmanlarının erimesi sonucu farkedilen bu muhteşem yapıda bulunan doğalgaz nedeniyle yıllardır yanmakta
9- Wave Rock: Dalga Kayaları (Avustralya)
Bu doğal kayalar Batı Avusturalyada bulunmaktadır. Büyük bir okyanus dalgasına benzayen bu kayalar 15 metre yüksekliğinde ve110 metre uzunluğundadır.
10- Çikolata Tepeleri (Filipinler)
Filipinlerdeki 50 km karelik bir alana yayılmış Koni biçimli ve hepsi birbirinin benzeri bu jeolojik yapıların oluşumuyla ilgili farklı tezler öne sürülmüştür.
11- Peri Bacaları ve Kapadokya (Türkiye)
Pers dilinde "Güzel Atlar Ülkesi" anlamına gelen Kapadokya Bölgesi, 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.