Antioksidanların Faydaları
Antioksidanlar adından da anlaşılacağı gibi diğer moleküllerin oksidanlaşmasını hızlatan veya yavaşlatan moleküllerdir. Oksidandanlaşma vücutta gerçekleşen doğal bir kimyasal süreçtir. Yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan oksidanlaşma bazı durumlarda zararlı olabilir. Oksidanlaşma süreci boyunca arka arkaya oluşan rekasiyonlar toksin maddelerin oluşumunu tetikleyebilir. Bu durum da vücuda zarar verir. Antioksidanlar bu rekasiyonları durdurur.
Serbest radikaller genellikle kardiyovasküler rahatsızlıklar ile ilişkilendirilir. Antioksidanların en önemli faydalarından bir tanesi yaşlanma karşıtı etki yapmasıdır. Yaşlandığımızda vücudümuz daha az antioksidan üretir. Bu nedenle hücreler üretilen serbest radikallerden daha fazla etkilenir. Uzmanlar antioksidanlar bakımından zengin bir diyetin yaşlılık belirtilerini azaltacağını belirtmektedir.
Antioksidanlar ayrıca bağışıklık sisteminin çalışması için de oldukça önemlidir. Bağışıklık hücrelerindeki serbest radikaller belli bir seviyede tutulmalıdır. Sağlıklı bir diyet ve yeterli miktarda antioksidan tüketimi ile vücut hücrelerini sebest radikallerden arındırabilirsiniz. Ayrıca antidepresanlar, gözde katarak oluşumu riskini de azaltmaktadır. Katarak rahatsızlığı gözdeki protein oksidasyonu nedeni ile oluşabilir.
En önemli antioksidanlardan bazıları C, E vitaminleri, Glutatyon ve peroksidaz, katalaz ve süperoksit dismutaz gibi enzimlerdir.
İşte bazı vitaminlerin faydaları ve en önemli antioksidan kaynakları;
E Vitamini: Bu önemli vitamin kırmızı kan hücrelerindeki yağları korur. Vitamin E antioksidanları kanser riskini, kalp rahatsızlıkları riskini ve ilerleyen yaş ile ortaya çıkan diğer rahatsızlıkları engellemeye yardımcı olur. Çerezler, bitkisel yağ, margarin, avokado, fındık ezmesi E vitamini bakımından zengindir.
Beta Kroten: Enfeksiyon riskini azaltan ve kemiklerin sağlığı için önemli rol oynayan beta kroten yeşil yapraklı sebzelerde, kabakta, tatlı patateste, havuçta, domateste, biberde ve kayısıda bul miktarda bulunur.
C Vitamini: Vücuttaki oksidasyonu engeller ve yaraların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Kalp rahatsızlıkları riskini azaltan C vitamini turunçgillerde, brokolide, lahanada, papayada, mangoda, domateste ve patatesde fazla miktarda bulunur.
Selenyum: Bağışıklık sistemini geliştiren selenyum E vitamini ile beraber alınabilir ve hücreleri hasarlardan korur. Önemli selenyum kaynakları arasında çerez, deniz ürünleri yumurta, et, küçük baş hayvamlar bulunmaktadır.