Bebek Bezi Pişikleri




Yeni dogan bebek, tuvalet kontrolünü hayatinin ilk dönemlerinde yapamaz. Bebek idrar ve diskisini kontrolsüzce disari atar. Bu atiklar, bebegin son derece hassas olan cildi üzerine, tahris edici etkiye sahiptir. Cildin yüzeyindeki ince, koruyucu yag tabakasi, bu nem ve atiklarca geçilir ve cilt tahris olur.

Buna firsat vermemek amaci ile, insanoglu çok eski devirlerden beri, bebeklerin altina, atiklari emebilecek ve cildi mümkün oldugunca kuru tutacak yaprak, toprak ve daha sonralari bezler koymuslardir. Günümüzde kagit bazli, bir kez kullanimlik bebek bezleri, bu konuda en yaygin kullanilan çözümdür.

Ister kumas, ister kagit bezler kullanilsin, zaman zaman bebeklerin poposunda kendisini parlak kirmizi renk ile gösteren tahris durumlari ortaya çikar. Bu tablo pisik olarak adlandirilir. Neyse ki pisikler çogunlukla çok ciddi tablolar halinde seyretmez. Bazi basit, temel koruyucu islemler, bebegi pisikten veya daha ciddi durumlardan korur.

Kumas ya da kagit bezlerin kullanilmasinda en önemli konu, sik degistirmektir. Kullanilan bez ne zaman islanir veya diski ile kirlenirse degistirilmelidir. Amaç bebegin altinin kuru tutulmasidir.

Eger yeteri siklikta, bezleri degistiriyorsaniz, baska hiçbir seye ihtiyaciniz yoktur. Talk pudrasi, günümüzde çocuk sagligi uzmanlarinca önerilmemektedir. Eger ille de bir pudra tatbik etmek gerekirse, misir nisastasi (bu amaca yönelik olarak hazirlanmis) önerilmektedir.

Yapilan bazi çalismalarin, kullanilan pudra zerreciklerinin havada asili kaldigi ve solunum ile bebegin akcigerlerine gittigi, nadir de olsa pnömoni (akcigerde enfeksiyon, zatüre) yaptigi gösterilmistir.

Yeterli siklikta alti degisen bebegin, pudraya ihtiyaci yoktur. Özellikle, büyükanne-babalar torunlarina bol bol pudra serpmek, losyon sürmekten büyük keyif almaktadirlar. Bu yaklasim pisigi engellemez. Bazi çocuk sagligi uzmanlarina göre, kullanilan pudra ve parfüm içeren bazi ürünler, aslinda bebek cildi için pisiklere neden olabilecek kimyasal maddeler içermektedir. Bu tür ürünlerin alerjik madde içermediginden emin olmalisiniz.

Bebegin, kirli altini temizlemenin en etkin yolu sabunlu su ile yikamak, su ile durulamak ve kurulamaktir. Bir çok aile kokulu sabun veya alkol içeren ürünler kullanirlar. Bu ürünler de pisiklere neden olabilirler.

Pisik görüldügünde, hemen sadece sabunlu su ile temizlige dönülmelidir. Bazi uzmanlar, diski yapilmis poponun, içine 1-2 damla bebek yagi ilave edilmis ilik su ile hafifçe yikanmasini önermektedirler. Bu alan, daha sonra temiz, yumusak, emici bir bez ile temizlenir.

Bebegin altinin degisimi sirasinda 10-15 dakika süre ile bez baglanmadan, bebegin altinin açik olmasi ve hava ile temasi da oldukça koruyucudur.

Bebegin alti baglanirken, mümkün oldugunca bel bölgesinde gevsek baglanmali ve havanin bez içinde dolasmasi saglanmalidir.

Bebegin alti baglandiktan sonra naylon bir külot (musamba) veya sizdirmayi engelleyici katman koyulmamalidir. Cildin hava almasini engelledigi gibi nemin de içeride kalmasina neden olarak pisiklerin olusumuna neden olur.

Eger Pisik Varsa

Bebegin altini sabunlu su ile temizleyin, durulayin ve kurulayin.

Pisik olan bölgeleri, idrar ve diskidan korumak için kalin tabakalar halinde, pisik için eczanelerde satilan kremlerden kullaniniz.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Bütün bebeklerde zaman zaman pisik görülebilir. Bunlar yüzeysel tahrislerdir. Yukarida açikladigimiz basit önlemler ile birkaç gün içinde geçmiyor ise doktorunuza basvurmalisiniz. Pisik ilerledikçe cilt, daha parlak kirmizi bir renk alir, kasiklar da kizarir, kirmizi alanlardan odaklanan yuvarlak kirmizi lekeler saglam ciltte de görülür. Çok agrili hale gelir, kasinti olabilir. Özellikle pisik kremlerine ragmen 3-4 gün devam eden olgularda, maya veya mantar enfeksiyonu düsünülür. Eger pisik alanlarinda sivilcemsi yapilar, küçük kabarciklar görülüyor ise mikrobik enfeksiyonlar düsünülmeli ve hekime gidilmelidir.

Bebek Bezi ve Saglik

Bebek bezi, bebeginizin sagligi açisindan size büyük ipuçlari verir. Bebegin günde kaç kez idrar yaptigini veya diskilama yaptigini takip edebilirsiniz.

Bu da size
? Bebeginizin yeterli su alip almadigini
? Yeni aldigi besine karsi reaksiyonunu
? Üriner ve sindirim sistemi
sagligi hakkinda bilgi edinmenizi saglar.

Normalde bebegin idrar rengi neredeyse renksizdir veya hafif saridir. Alinan besinler, ilaçlar ve bazi hastaliklar idrar renginin degismesine neden olur. Özellikle yeni dogan bebekler yeteri kadar su alamiyorlar ise idrar rengi pembe olabilir. Bunun nedeni ürat kristalleridir. Böyle durumlarda doktorunuza basvurmalisiniz.Doktorunuz bebegin idrarini test ederek, renk degisikliginin susuzluktan mi yoksa baska bir nedenden mi oldugunu ayirt edecektir.

Bebek bezlerini tuvalete atmayiniz. Kullan-at bezlerde mutlaka bebeginizin cins, kilo ve yasina göre uygun ürünler kullaniniz.


Reklam

Yorumlar (0)


Düşüncelerinizi paylaşın



Yorumlarda gözükmez.


İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor?
İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor Testi
Kişilik Testi 2
Kişilik Testi 2 Testi