Dış Gebelik
Bilindiği gibi normal bir gebelikte cenin rahim iç duvarma yuvalanır {Imp-lantasyon – nidasyon). Ceninin rahim dışındaki herhangi bir bölgeye yuvalanmasına “Dış gebelik” denilmektedir.
Dış gebelik, yaklaşık olarak 200 gebelikte bir görülmektedir. Döllenme olayı, yani yumurta hücresiyle erkek döl hücresinin birleşmesi, kadının fallop borusu adını alan tüplerinde gerçekleşir. Döllenen yumurta hücresi ise hem bölünmelerle çoğalır ve hem de rahime doğru ilerler. Yaklaşık 6-7 gün sonra da rahim içine gelerek yuvalanır ve gebelik boyunca gelişimini sürdürerek, gebeliğin sonunda rahim kasılmaları ile doğar. Döllenmiş yumurta hücresinin rahim dışında herhangi bir yere yuvalanması ise dış gebelik admı alır.
Dış gebelik en fazla (% 90) fallop borusunda görülür. Bundan başka, yumurtalıklara, karın boşluğuna ya da rahim dışında, rahime yakın olarak bir yere yerleşebilir. Fallop borusunda döllenmiş olan yumurta hücresinin erkenden yuvalanma özelliği kazanması, rahim içine doğru hareketinin yavaş oluşu ya da fallop borusundaki yapısal bozukluklar dış gebeliğe neden olabilir.
Dış gebelik genellikle ilk 2 ay içinde belirti verirler. Bu belirtiler adet gecikmesinin yanında, kanama ve kasıklarda ağrı biçimindedir. Fakat genellikle, fallop borusu içine yuvalanan bebek, gelişimini sürdürürken, bir süre sonra fallop borusu rahim gibi bu gelişime ayak uydur amayac ağından yırtılır. Bu şiddetli bir kasık ağrısı ile kendini belli eder. Fallop borusunun yırtılması ile bir iç kanama oluşur, bu iç kanama bazen hastayı şoka sokacak kadar ve hatta Ölümüne neden olacak kadar şiddetli olabilir. Bu durum hemen cerrahi müdahaleyi gerektirir. Aksi halde hasta kan kaybından dolayı kaybedilebilir.
Bazen de fallop borusunda yuvalanan gebelik ürünü (bebek), yırtılma olmadan, karın boşluğuna düşer. Çok ender de gelişimlerini sonuna kadar sürdürebilir. Gebelikten kuşkulanan ve özellikle kasık ağrıları ve hafif kanamaları olan kadınların zamanında doktora muayene olmalarıyla gebelik olup olmadığı ve bunun dış gebelik olup olmadığı ortaya çıkarılmalıdır. Böylelikle, zamanında erkenden teşhis edilen bir dış gebeliğin kötü olabilecek sonuçları önlenmiş olur.