Elma Sirkesinin Faydaları




Elma sirkesinin hem cilt bakımı hem de sağlık açıısndan pek çok faydası bulunuyor.




Kepeksiz saçlar:

Saçınızı yıkadıktan sonra, son durulama suyuna elma sirkesi ekleyin.Saçlarınızın kepekten arındığını ve parlaklaştığını göreceksiniz.


Akne tedavisi:

Su ile seyreltilmiş elma sirkesi ile yüzünüzü temizleyin ve su ile durulayın. Elma sirkesi cildinizi yumuşattığı gibi, antiseptik özelliği ile akneye neden olan mikropları öldürecektir.


Ciltteki lekelere:

Dörtte bir litre suya, üç çorba kaşığı elma sirkesi ekleyip, kaynayıncaya kadar ısıtın, ateşi kısın. Başınıza bir örtü örtüp, yüzünüzü buhara tutun. Yarı yarıya sulandırılmış elma sirkesi ile yüzünüzü silin. Haftada iki kez tekrarlayabilirsiniz.



Varisli damarlara:

Bir bezi elma sirkesine batırıp sıkın. Bezi varisli bölgeye sarın ve 30 dakika bekletin. Bu süre içinde bacaklarınızı yukarı kaldırarak dinlendirin. Sabah-akşam tekrarlayın.


Zayıflamak için:

Bir bardak suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1-2 tatlı kaşığı bal katarak, günde 3 kez, mümkünse yemeklerden önce (fazla kilo problemi için de etkili olan elma sirkesi bu amaçla kullanılacaksa mutlaka yemeklerden önce alınmalıdır) kullanılır

Sabahları aç karnına içtiğiniz bir bardak elma sirkesi-bal  kokteylinin içindeki müthiş zenginliği öğrenmiş bulunuyorsunuz artık.


Bu zenginliğin sağlığımıza yaptığı katkılara da şöyle kısaca bir göz atmamız herhalde yararlı olacaktır.


- Öncelikle bedenimiz güçlenir ve bedensel uğraşlara ve strese karşı koyabilecek dayanıklılığı kazanır. Sirkenin içerdigi yüksek orandaki potasyum sayesinde, kalp kasları dahil olmak üzere tüm kas yapısı da güçlenecektir. Kramplara karşı, kokteylinizi maden suyu ile hazırlayabilir
ve her öğünde 1 bardak içebilirsiniz.

- Sık sık grip, soğuk algınlığı veya üst solunum yolları iltihabına yakalanan kişiler, bağışıklık sistemleri sirke-bal kokteyli sayesinde güçleneceği için, bu tür sıkıntılardan büyük çapta kurtulmuş
olacaklardır. Ama bu tedaviyi asağıdaki plana göre uygulamakla kalıcı sonuçlara ulaşabilmek mümkün olacaktır.


- Soğuk algınlığı ve grip zamanlarından önce, 4 haftalık bir sirke-bal kokteyli kürüne baslayın ve günde 3 bardak için.

- Sirke-bal kokteyli nezleye karşı da bedeni güçlendirecektir. Nezleye karşı ayrıca, 1 ölçü elma sirkesi 2 ölçü suya karıştırılır, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve inhalasyon tedavisi uygulanır.

- Boğaz ağrısı ve ses kısıklığında, 1 ölçü elma sirkesi ile 3 ölçü ılık su karıştırılır ve saat başı derin gargaralar yapıldıktan sonra tükürülür. Bu gargaraların adaçayı ile dönüşümlü yapılması etkiyi daha da arttıracaktır.

- Öksürüğe karşı, 4 yemek kaşığı dolusu akışkan balla 3 tatlı kaşığı elma sirkesini iyice karıştırın. Öksürük gıcıgına karşı yarım tatlı kaşığı alın ve yavaş yavaş yutun. Ayrıca, bolca kekik çayını balla tatlandırın ve yudumlayarak için.

- Yüksek kolesterole karşı, günde pek çok kere elma sirkesi-bal kokteyli içilir. Salatalarda öncelikle elma sirkesi kullanılır.

- Gaz şişkinliğine karşı, her öğünden yarım saat önce 1 bardak elma sirkesi-bal kokteyli içerek, sağlıklı bir bağırsak florasinin temelini atın. Bu kokteyle rezene veya frenk kimyonu çayı da
ekleyebilirsiniz.


- Kabızlığa karşı, günde pek çok kere, 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyerek için.

- Ergenlik sivilcelerine karşı, her yemekten yarım saat
önce, içine 1 tatlı kaşığı elma sirkesi eklenmiş 1 bardak su için. Yüzünüze buğu banyoları uygulayın: 1 litre kaynar derecede sıcak suya 4 yemek kaşığı elma sirkesi ve 2 yemek kaşığı dolusu mayıs papatyası ekleyin, 1-2 kere karıştırın ve başınızı büyük bir havluyla örterek 5-10 dakika gözlerinizi yumarak bekleyin. Yüzünüzü suya çok yaklaştırmayın!


İyileştirici özellikleri

* Besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın sağlıklı işleyişini, vücudun asit alkali dengesini korumasını sağlar. Örneğin kalsiyumun daha verimli kullanımını sağlayıp, bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken, bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar. Uzun süreli kullanımı eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sıkıntılara son verir.

* Sodyumun etkisini yansızlaştırarak yüksek tansiyondan korur.

* Kolesterolü düşürür. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar.

* Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu detoksifiye eder, yağlı-mukus kalıntıları parçalar.

* İçerdiği yoğun potasyum sayesinde hücre büyümesini destekler.

* Soğuk algınlıklarında, boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte içilebilir ya da buhusu yapılır.

* İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmasında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır.



ŞUNLARA DİKKAT:

ELMA SİRKESİNİN DOĞRU KULLANIMI:

Dr. Taylan KÜMELİ

Çok sayıda çalışma gösteriyor ki, elma sirkesi de dahil olmak üzere pek çok sirke çeşidi, açlık kan şekerinin dengelenmesine yardım etmektedir. Bu, diyabetli hastalar için fayda sağlamaktadır. Bazı türdeki sirkeler de, kişideki tokluk hissini arttırmaktadır Ayrıca, elma sirkesinin bir diğer klasik kullanım amacı da kilo kaybıdır.

Hayvanlar üzerindeki ve laboratuardaki çalışmalarda, elma sirkesinin tansiyonu ve kolesterolü düşürdüğüne dair çok sayıda kanıt elde edilmiştir. Aynı zamanda, kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatması da elma sirkesinin faydaları arasında yer alır. Ancak, bu çalışmaların çoğu ön çalışma niteliğindedir. O yüzden insanlar üzerindeki etkilerini konuşmak için erken olabilir.

DOZ KULLANIM ŞEKLİ

Elma sirkesinin bir tedavi ürünü olarak kullanımı kanıtlanmadığı için nasıl kullanılacağı ile ilgili resmi bir tavsiye de mev-cut değildir. Bazı kişiler günde 2 çay kaşığı tüketirken, bazıları da bir bardak su ya da meyve suyu ile karıştırarak almaktadırlar. Tablet olarak tüketilen elma sirkelerinin -susuz hale getirilmiş olarak- 285 mg’lık tüketimi de yaygındır.

DESTEK ÜRÜN OLARAK ELMA SİRKESİNİN TEMİNİ

Elma sirkesi likit, tablet veya kapsül olarak satılmaktadır. Oldukça asidik bir yapısı olan elma sirkesinin tablet olarak tüketimi söz konusuysa eğer, bol su ya da sıvıyla alınması tavsiye edilir. Kimi zaman cilde tatbik edilen harici kremler olarak da piyasada bulunabilir. Elma sirkesi kullanımının hiçbir şeklinin güvenli olup olmadığı bilinmemektedir.

BUNLARA DİKKAT

Yan etkiler: Küçük bir miktar elma sirkesi almak muhtemelen güvenlidir. Ancak, büyük dozların uzun vadeli kullanımlarında bir takım riskler ortaya çıkabilir. Bunlar, diş minesinin gücünü kaybetmesi, ağız içinde ve boğazda yanma olarak saptanmıştır.

Riskleri:
Osteoporoz riski taşıyan kadınların elma sirkesi tüketiminde dikkatli olmaları gerekmektedir. Düzenli elma sirkesi kullanımı, kemik aşınmasına sebep olabilir. Aynı zamanda diyabetli kişilerdeki alt insülin seviyeleri yüzünden de uzmana danışmadan elma sirkesi kullanmak risk teşkil edebilir.

Etkileşimler: Laksatif, diüretik ve kalp rahatsızlığı için ilaç alan kişilerin elma sirkesi tüketmeden önce doktorlarına danışmaları, diyabetlilerin ise tamamen doktor kontrolünde elma sirkesini kullanmaları önerilir.


Reklam

Yorumlar (0)


Düşüncelerinizi paylaşın



Yorumlarda gözükmez.


İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor?
İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor Testi
Kişilik Testi 2
Kişilik Testi 2 Testi