Fibrokistik Meme Hastalığı




Fibrokistik Meme Değişimleri

Fibrokistik meme değişimlerinin en yaygın nedenleri memede yumuşaklık ve memedeki kitlelerdir. Fibrokistik meme kitleleri kist olup; bunlar içi sıvı dolu ve etrafı lifli dokuyla çevrilmiş keselerdir. Fibroadenomalari bir diğer yaygın meme kitleleridir. Bunların nedeni kanser değildir.

Nedenleri

Fibrokistik meme değişimlerinin nedeni bilinmemektedir. Östrojen ve diğer hormonların rol oynadığı düşünülüyor.

Semptomları

Semptomları, memedeki hassasiyet, büyüme, ve yumrulardır. Bu değişiklikler,genellikle menstrüasyon peryodundan 7-10 gün önce her iki meme de görülür. Periyodun başlamasıyla birlikte yok olmaya başlarlar ve periyod bittikten sonra geri dönerler.

Nasıl Teşhis Edilir?

Uzman doktorunuz yapacağı fiziksel muayeneyle fibrokistik değişimlerin teşhisini koyacaktır.

Doktorunuz teşhisden emin olmak için, sizden mamogram, meme ultrasonu veya kistin aspirasyonunu (sıvının alınması) isteyebilir. Veya doktorunuz, menstrüasyon döngünüze göre, 2-6 hafta sonrasına yeni bir kontrol isteyebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Meme değişimlerinden kurtulmak için ne yazık ki bir tedavi yöntemi yok, ancak rahatsızlığı hafifletmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var:

Ağrınızı hafifletmek için ağrıkesici alabilirsiniz.

Uygun bir sütyenle destek sağlayabilirsiniz, özellikle fiziksel olarak aktif olduğunuz zamanlarda.

Sıcak duşlar veya buz torbası semptomları azaltmak veya önlemek için işe yarayabilir.

Kahve, çay ve kafein içeren sodadan daha az tüketmeye dikkat edin. Ayrıca çikolatadan uzak durun.

Doktorunuza çuğaçiçeği yağı, A vitamini, ve B vitamini alıp alamayacağınızı danışabilirsiniz. Ayrıca E vitamini de semptomların azalmasına yardımcı olacaktır.

Eğer semptomlar çok şiddetliyse, doktorunuzla hormon ilaçları kullanmanın yararları ve yan etkileri konusunda görüşebilirsiniz.

Bazı kistler, aspirasyonla tedavi edilmektedir. Bu prosedür, lokal anestezinin ardından kitle içindeki sıvının iğne yardımıyla alınmasıyla tamamlanıyor. Eğer aspirasyondan sonra, kitle yok olmuyorsa, doktorunuzla tekrar görüşmelisiniz.

Nelere Dikkta Etmeliyim?

Her ay menstrüasyon döneminden sonra kendi kendinizi kontrol etmelisiniz. Eğer uzun zamandır regl olmuyorsanız, her ayın ilk günü gibi belli zamanlarda kontrollerinizi yapmalısınız. Ayrıca her yıl düzenli olarak uzman doktorunuzla görüşmeli ve doktorunuzun tavsiyesine göre mamogram çektirmelisiniz.

Kitleler, hem fibrokistik meme değişimlerinin hem de kanserin semptomlarından olduğu için, özellikle aşağıda belirtilen durumlarda bir uzman doktora görünmek son derece önemlidir:

1 yıldan fazla süredir meme kontrolü yaptırmadıysanız.

Yeni kitleler oluştuysa.

Mevcut kitlede değişiklikler oluyorsa.

Deride kızarıklık veya meme başında akıntı gibi diğer semptomlar ortaya çıktıysa.

Etkileri Ne Kadar Sürer?

Kitleler zaman içinde küçülebilir veya büyüyebilir. Menopoz sonrası yok olurlar veya daha az farkedilirler.

Şu an meme değişimleri için bir tedavi yöntemi mevcut değil, ancak bunlar zararlı değildir ve meme kanserinde nadir rastlanmaktadır.

Fibrokistik Meme Hastalığını Nasıl Önleyebilirim?

Fibrokistik meme değişimlerini önlemek için, bazı doktorlar kahve, çay, ve kola gibi kafein içeren gıdalardan uzak durulmasını tavsiye ediyorlar.

Ancak araştırmalarda, bu gıdalarla semptomlar arasında bağlantı olduğuna dair bir kanıt bulunamamıştır.


Reklam

Yorumlar (0)


Düşüncelerinizi paylaşın



Yorumlarda gözükmez.


İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor?
İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor Testi
Kişilik Testi 2
Kişilik Testi 2 Testi