Karpuzun Faydaları
Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzun kanser çeşitlerine karşı olan tedavi edici ve koruyucu etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı olduğu bildirildi.
Karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerdiğini belirten uzmanlar, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olduğunu vurguladı.
Uzmanlar, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve bağırsak kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.
KARPUZ NASIL SEÇİLMELİ?
Uzmanlar, yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri bulunan karpuzun tüketilmesi için olgunlaşmış olmasına özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.
Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için kabuğunun renginin parlak değil mat olmasına ve tırnağınızla hafifçe kazıdığınızda yeşil kısmının kolayca çıkmasına, toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olmasına, beyaz veya yeşil olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, eğer kesmece karpuz alacaksanız içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmesini istedi.
Sıcak yaz günlerinde içerdiği su oranı ile susuzluğa ilaç gibi gelen karpuz daha çok sıcak iklimlerde yetişen, sarı renkli çiçekler açan, iri meyveli bir bitkidir. Karpuzun kalori oranı düşüktür. %90’ı su olan karpuz, vücudun sıvı ihtiyacını büyük oranda karşılamasının yanında, B ve C vitamini ile sodyum, kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri açısından zengin bir meyvedir.
KARPUZUN YARARLARI:
Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.
İdrar söktürücü özelliği vardır.
Karpuz bedeni temizleyici özelliğe sahiptir.
Böbrekteki üre ve ürat tuzlarını temizleyici özelliği vardır.
Kum dökme, taş düşürmeye de etkilidir.
Karpuzun yüzde 95′i su olduğundan böbrekleri çok iyi çalıştırır.
Bol bol B, C vitamini ve anti-oksidan içermektedir.
İçeriğindeki yüksek potasyum ve beta karoten maddesi sayesinde kalp krizine karşı koruyucu özelliği bulunur.
Bol miktarda su içermesi ve şeker barındırmaması, ayrıca boşaltımı hızlandırması gibi özellikleriyle kilo vermeyi hızlandırır.
NOT:
Yemekten hemen sonra tüketilen karpuz, şişkinlik ve sindirim zorluğu meydana getirir.
Karpuzu açken tüketmek, içerdiği faydalardan azami şekilde yararlanılmasını sağlar. Bu nedenle karpuzun yemeklerden çok önce veya yemeklerden epeyce sonra tüketilmesi gerekir.