Masörlük ve Masaj Eğitiminde Sorunlar




MASÖRLÜK VE MASAJ EĞİTİMİNDE SORUNLAR VE SORULAR!

Dr. Necdet Tuna (*)


Masörlük ve masaj eğitimi ülkemizde çok bilinmeyenli bir denklemdir. Bu denklemi çözebilmek için aşağıda sayacağımız bilinmeyenlerin açıklığa kavuşması gerekir! Önce T.Cumhuriyetinde  devletçe tanınmış her mesleğin bir tanımı ve verilen standart programı uygulamak zorunda olan okulu olduğunu anımsatmak isteriz.. Bu durumda:


* Masör ve masözlük Sağlık Bakanlığınca bir meslek olarak kabul edilmiş midir?

* Masör ve masöz ismi altında çalışanlar kimdir, bu izni hangi kamu kuruluşundan alırlar!

* Yasalara göre masörlük eğitimini kim,  hangi kamu ve özel kuruluş verir! Bunu kim belirler!

* Halen masaj eğitimi verdiklerinden söz edilen kuruluşların devletçe onaylanmış programlarının içeriği ve süreleri nedir! Örneğin, AB ülkelerindeki masaj okullarının ilköğretimden sonra 2 yıl süreli 2300 saatlik ders programları vardır!

* Ülkemizde masaj eğitimi kurslardaki öğretmenlerde belli bir eğitim aranır mı? Ağzı biraz laf yapan ve biraz mürekkep yalamış herkes masaj dersi verebilir mi?

* Masaj eğitimi veren kurum ya da kuruluşları kim kontrol eder, verdikleri belgeleri kim onaylar!

* Her isteyen,  içine biraz yağ ve pudra koyduğu çantasını eline alıp ben masörüm deyip serbestçe çalışabilir mi?

* Her isteyen, kişi, kurum ya da kuruluş istediği zaman, istediği yerde masaj eğitimi verecek faaliyette bulunabilir mi?

* Masaj eğitimine kabul edilenlerde belirlenmiş bir eğitim düzeyi var mıdır?

* Turistik tesislerde ve güzellik salonlarında yabancılar çalışmaktadır. Bunlara çalışma iznini kim verir! Masaj, bir sağlık uygulaması olduğuna göre, Çalışma Bakanlığının vereceği izin yeterli midir? Bu elemanların yeterliliğini kim onaylar!

* Ülkemizde YÖK ya da Sağlık Bakanlığının izniyle, onların verdiği standart ders  programına göre eğitim veren masaj  yüksek okulu  var mıdır !?

* Yüksek okul açma yetkisi YÖK’ün izni ile üniversitelerin ilgili dallarına verildiğine göre, kendi ders programlarında olması nedeniyle yetki alanlarına giren 52 Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon anabilim dalından hiç olmazsa biri böyle bir yüksek okul açmak için niçin bir girişimde bulunmaz!

* Binlerce lise mezunu genç sokakta dolaşıp iş ararken, masaj eğitimini 2-3 haftalık kurslar ve ek derslerle idare etmek yerine, niçin Batıdaki örnekleri gibi tüm Dünyada geçerli bir meslek kazandıracak masaj yüksek okulları açıp sokakta dolaşan gençlere meslek edinme fırsatı verilmez!

Bu soru, ya da sorunların yanıtını kim ya da hangi kurum verecek!... Sağlık Bakanlığı mı, YÖK mü, tıp fakültelerinin ilgili bölümleri mi yoksa Devlet Planlama Teşkilatı mı? Yoksa onlar da “neme lazım” deyip geçecekler mi?   


(*) Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı


Reklam

Yorumlar (0)


Düşüncelerinizi paylaşın



Yorumlarda gözükmez.


İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor?
İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor Testi
Kişilik Testi 2
Kişilik Testi 2 Testi