Kadınların Hayatını Kolaylaştıracak Tasarımlar
'Tasarlıyorsun öyleyse varsın!' felsefesinin hakim olduğu bir çağda yaşıyoruz. Pahalısı, ucuzu, kalitelisi, kalitesizi, yeşili, beyazı… O kadar çok alternatif var ki bunlar arasında tercihleri etkileyen artık sadece tasarımları. Genç tasarımcıların elinden çıkan küçük ama pratik bu çözümler, gerçekten de tercihlere yön verecek cinsten.
2008 Endüstriyel Tasarım Yarışması'ndan harika örnekler...
Kalorifer üzerinde çamaşır kurutmak
Kış aylarında kim kalorifer petekleri üzerinde çamaşır kurutmaz ki? ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü öğrencisi Ümit Karaca bu yöntemi pratik bir şekilde geliştirmiş. Mermer bir tabak sayesinde ayakkabılar bile kurutulabiliyor.
Hamsi tava
Hamsi pişirmenin de bir adabı var. Hamsileri tavaya özenle dizmeyi herkes yapar da şeklini koruyarak çevirmeyi sadece ustası... ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü mezunu Gülsüm Esin Işık ve Teksin Açıkgöz'ün geliştirdiği tavayla herkes adabına yakışır şekilde hamsi pişirebilecek. Hamsi tava her iki tarafından da pişirilebilen alt ve üst yüzeylerden oluşuyor. Tutacaklarındaki kilitler sayesinde birbirine kenetlenen tava pişirme ve çevirme sırasında yağ sıçramasını da önlüyor.
Yeni nesil çamaşır selesi
Mine Bilgütay'ın tasarımı Elas, yıkanan çamaşırların makineden çıkartılırken yerlere düşmesine çözüm olarak düşünülmüş. Elas'ın ağız kısmı elastik olduğu için rahatça çamaşır makinesinin girişine yerleştirilebiliyor.
Yemek tarifinin pratik ölçüsü
Lale Taneri'nin bu çalışması yemek yapanların işlerini kolaylaştıracak cinsten. Çünkü yemek tariflerinde bahsi geçen yarım bardak veya çay kaşığı, tatlı kaşığı tanımlamaları hep kafa karıştırır. Malum her evdeki çay kaşığı ya da bardak aynı boyutta değil. İşte bu kafa karışıklığına çözüm ve standart getirecek cinsten bir tasarım bu.
Katlanır kova
Evlerde kova, çamaşır sepeti ve leğenler epey işe yararlar, ama çok yer kapladıkları için bir o kadar da sorun olurlar. Mine Karahisarlı'nın tasarladığı katlanabilir kova, küçük banyolar için pratik bir çözüm olmuş. Kapağını açıp çektiğinizde kova oluşuyor. Ayrıca kapağın altında temizlik bezlerini de saklayabilirsiniz.
Elektronik güveç, tandır ve ızgara
Tasarımcılar Türk olunca geleneksel pişirme yöntemlerine de modernite katmışlar. Toprak güvecin elektronik versiyonunu tasarlayan (e-güveç) Barış Polat-Sinem Kök ve tandırın elektroniğini yapan Umut Demirel gibi. Sabriye Soner'in sebzeleri közleyen küçük ev aleti tasarımı da bunlardan birisi.
Pasta dilimleyicisi
Mehmet Kındı ve Ümit Karaca'nın tasarladığı ürünle pastalar zahmetsiz dilimlenebilecek. Bu plastik bıçak, dairesel pastaları kişi sayısına göre 5, 6, 7, 8, 9'a bölebiliyor.