Zihinsel Hastalıkların Mimari Yansıması




Zihinsel hastalıkları bir bina olarak hayal etseydik, neye benzerlerdi?

Bu sorudan yola çıkarak İtalyan sanatçı Federico Babina, oldukça ilginç bir projeye imza attı. 

Psikiyatri ve mimarinin birleştiği "Archiatric" isimli projede, çeşitli zihinsel hastalık ve ruhsal bozukluk, onarılması gereken bir mimari yapı olarak tasarlanmış.

Çizimler soyut gibi gözükse de, aslında tam da bu hastalıklarla boğuşan insanların hislerini tanımlıyor.

İşte çeşitli hastalıkların mimari yansıması:

Kaygı Bozukluğu: Kişinin günlük hayatını aksatacak şekilde kendini gergin, sıkıntılı ve sinirli hisssetmesi; her an kötü bir şey olacak endişesi taşımasıdır.



Depresyon: Hayattan zevk alma ve mutlu olma yetisinin kaybolduğu, isteksizlik, umutsuzluk ve çaresizliğin hakim olduğu bir zihinsel rahatsızlıktır.



Şizofreni: Kelime olarak "bölünmüş akıl" anlamına gelen şizofreni, kısaca kişinin iki ayrı gerçekliğe aynı anda inanması olarak tanımlanabilir.



Obsesif Kompulsif Bozukluk: İstenmeyen düşünce, takıntı ve korkuların insanı sürekli tekrar eden davranışlar sergilemesine zorlayan psikolojik bir hastalıktır.



Otizm: Erken çocuklukta başlayıp; sosyal etkileşimde zorluk, dar ilgi alanı, takıntılar ve tekrar eden davranışlarla karakterize bir gelişimsel rahatsızlıktır.



Alzheimer: Erken dönemde kendini unutkanlık ve hafıza kaybı ile belli eden, ilerledikçe kişiyi günlük yaşamsal aktivitelerden ve çevresinden uzaklaştıran beynin dejeneratif bir hastalığıdır.



Fobiler: Bir tür kaygı bozukluğu olan fobi; kişinin, belirli nesneler ya da durumlar karşısında duyduğu çok güçlü korkudur.



Bipolar Bozukluk: Kişinin duygudurumunda aşırı ve zıt yönlü değişiklikler tecrübe etmesi ile karakterize edilir.



Demans: Halk arasında bunama olarak bilinen demans, hafıza güçlüğü ve bilişsel işlevlerde azalma olarak tanımlanabilir. Alzheimer ile en büyük farkı; Alzheimer'ın bir hastalık, demansın ise bir semptom olmasıdır.



İnsomnia:
Uykusuzluk olarak da bilinen insomnia, uykuya dalamama ve sürekli uykuyu devam ettirememe olarak tanımlanır.



Paranoya: Aşırı korku, endişe, kuşku, güvensizlik, bencillik ve mantıksız kuruntularla karakterize bir rahatsızlıktır.



Yeme Bozukluğu: Yetersiz ya da aşırı gıda alımı ile karakterize, ruhsal ve fiziksel sonuçlar doğuran bir hastalıktır.



Disleksi: Hafıza ve dil sorunları ile karakterize bir öğrenme bozukluğu çeşididir. En belirgin özellik, kişinin harfleri tersten algılamasıdır.



Narkolepsi: Gün içerisinde aşırı uyku eğilimi ve olmadık yerlerde dayanılmaz uyku atakları olarak tanımlanabilecek bir rahatsızlıktır.


Reklam

Yorumlar (0)


Düşüncelerinizi paylaşın



Yorumlarda gözükmez.


İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor?
İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor Testi
Kişilik Testi 2
Kişilik Testi 2 Testi