Güçlü Bir Bellek İçin Öneriler
Daha sağlam ve güçlü bir bellek ile yaşamınızı sürdürmek için öneriler:
AKTİF OLUN
Düzenli fiziksel egzersizler, size bellek takviyesi de yapabilir. Yapılan bir çalışmada düzenli aerobik egzersiz yapanların yapmayanlara göre bellek testinde daha başarılı oldukları görülmüştür. Aerobik egzersizler beyinde oksijen verimliliğini artırır.
ODAKLANIN
Bu, en basit ve en çok unutulan bellek yardımıdır. Başka bir müşteriyle konuşurken diğer müşterinizin adını zberlemeyi beklemeyin. Çok basit bir kuralı en az üç kez hatırlayın: Odaklanın, odaklanın, odaklanın. Eğer bir şey gerçekten belleğinize girmezse, onu hatırlamanız imkânsızdır.
HER ŞEYİ HATIRLAMAYA ÇALIŞMAYIN
İnsanoğlu; telefon rehberini, adres defterini, bilgisayar dosyalarını, kalemi, post-itleri keşfetmiş. Bunların hepsini hatırlamak için kullanın.
PLANLAYIN!
Yapacağınız işleri “zamanında ve unutmadan” yapmak istiyorsanız, işlerinizi de zamanınızı da iyi planlayın. Masanızın yanına asacağınız bir takvimden “yaşamınızı ve işinizi planlama” konusunda yararlanın.
LİSTE YAPIN!
Gününüzü iyi planlamanın ve “unutmadan” sürdürmenin en kolay yolu, bir “yapılacak işler listesi” oluşturmaktır. Tamamlamayı düşündüğünüz işler için bir görev listesi oluşturun. Yaptıklarınızın üstünü çizin ve hemen unutun. Birkaç gün sonra hâlâ tamamlanmamış olanlar varsa bunları yeni listenize geçirin. Strese girmeden, gününüzü iyi planlayarak bu görev listesini tamamlamayın.
GÜZEL UYUYUN
İyi bir akşam uykusu, belleğiniz için mucizeler yaratır. Araştırmalar, rüya görürken uyanan insanların bellek testinde başarısız olduklarını göstermiştir. Düzenli uyku aynı zamanda vücudu yeniden şarj eder, ayrıntılara dikkatinizi yoğunlaştırır.
YERİNİZİ UNUTMAYIN!
Belirli eşyalarınızı belirli yerlere koyma alışkanlığı edinin. Anahtarlarınızı, randevu defterinizi, kaleminizi koyduğunuz yerleri değiştirmeyin.
ÖZETLEYİN!
Yeni öğrendiklerinizle ilgili kısa notlar alıp bu bilgileri yeniden kullanılmak üzere kayıt tutma, dosyalama ve saklamaya özen gösterin. Not almak, özetler yapıp muhafaza etmek, yeni bilgileri belleğimize kayıt etmeyi de kolaylaştırır.
Kaynak: Osman Müftüoğlu / Hürriyet