Beyin Dalgaları Ne Anlama Geliyor?




Bilindiği üzere beyin, elektrokimyasal bir organ. İşte beyinden yayılan ve EEG yöntemiyle de ölçülebilen bu elektrik aktivisine beyin dalgaları adını veriyoruz. Biz yaşantımız içinde çeşitli aktiviteler içindeyken, beyin farklı dalga boylarında titreşiyor.

Tespit edilen 4 ana beyin dalgası ise şöyle: Alpha, Beta, Tetha ve Delta...

 


BETA:

Saniyede ortalama 12-40 kez salınan beta dalgaları diğerleri arasında en hızlısı olma özelliğine sahip. Zihinsel aktivitenin yoğun olduğu anlarda ortaya çıkıyor. Örneğin aktif bir tartışmanın, odaklanmanın veya sorun çözümünün içindeyseniz; yüksek ihtimalle bu aşamadasınız.

Beta dalgaları insana dinamizm ve uyanıklık sağlıyor. Ancak bu dalga boyu çok yükseldiğinde korku, stres, panik ve endişeye işaret edebilir.


ALPHA:

Saniyede ortalama 8-12 kez salınan alfa dalgaları, betadan daha yavaş olma özelliğine sahip ve bir rahatlama durumunu temsil ediyor. Örneğin elinizdeki iş sona erdi ve oturdunuz; fiziksel ve zihinsel olarak bir gevşeme anındasınız. Gözlerinizi kapatıp, dış etkilerden kendinizi uzaklaştırdığınızda sıklıkla alfa dalgaları yayılır.

Bu aşama, aynı zamanda Dünya'nın manyetik frekansıyla (yaklaşık 8) aynıdır. Huzurlu ve sakin olma durumudur; ama bilinç açıktır. Örneğin stres ve korku anında bu dalgalara pek rastlanmıyor.

Bu aşamada hayal kurmak ve canlandırmak kolaylaşır; ancak çok fazla alfa aktivitesi gerçeklerden kaçmaya ve dalgınlığa sebebiyet verir. Ayrıca tıpta koma haline işaret eder.


TETHA

Teta dalgaları yaklaşık olarak saniyede 5-8 kez salınıyor. Endişenin ve korkunun olmadığı, kendi içimize döndüğümüz anlarda ortaya çıkıyor. Bu aşamada unutulmuş bilgiler hatırlanır; yaratıcılık ve fikirler ön plana çıkar.

Uyanma anında bu aşama aktiftir. Ya da insanın günlük hayatın içinde kendini rölantiye alması gibi bir durumdur. Örneğin; duş almak, traş olmak, örgü örmek gibi fiziksel olarak otomatiğe bağlayıp, zihinsel olarak kendinizi ortamdan ayırabildiğiniz durumlarda bu dalgalar yayılır.


DELTA

Saniyede 1-4 kez salınan delta dalgaları en yavaş titreşimlerdir. Derin uykuda delta, en düşük frekanstadır. Bu aşamada dünyadan kopuş ve bilinçsizlik vardır. Ayrıca büyüme hormonu yine bu dönem salgılanır.

Delta dönemindeki titreşimler; teta seviyesine yükseldiğinde sıklıkla rüya görülür ve kişi için bu rüyalar çok canlıdır.


Görüldüğü üzere her bir dalganın kendine göre bir önemi var ve dalgalar arası geçişin yumuşak olması gerekiyor.

Örneğin;

Sabah işe gideceksiniz ve derin bir uykudan uyanmanız gerek. Alarmınız çalmaya başladı. İşte burda beyin dalgalarınızdaki titreşim sıklığı en yavaştan başlayarak, en hızlıya doğru bir geçiş sürecine giriyor. Yani deltadan tetaya, ordan alfaya ve son olarak da beta frekansına yükseliyor. Eğer alarmı susturup  kalkmazasanız delta aşamasına kadar düşüp tekrar uykuya geçiyorsunuz. Bazen bu süreç içinde delta'ya kadar inmeyip teta aşamasında da kalabilirsiniz. Bu ufak zaman aralığı, zihinsel açıdan oldukça yaratıcı olabilir. Bir gün önce yaşadıklarınızı doğru şekilde analiz edebilir, uyanacağınız günü verimli bir şekilde planlayabilirsiniz.


Düşük frekanslardan yüksek frekanslara ani geçişler strese ve endişeye neden olabiliyor. Örneğin; işe geç kaldığınızı farkedip aniden yataktan fırlamanız ve kendinizi güne adapte etmeye çalışmanız gibi... Kahve ve çay betaya geçişi hızlandırabiliyor.

derleme: fwmail.net


Reklam

Yorumlar (0)


Düşüncelerinizi paylaşın



Yorumlarda gözükmez.


İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor?
İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor Testi
Kişilik Testi 2
Kişilik Testi 2 Testi