Kornea




Kornea, gözün ön 1/6’sını oluşturan saydam dokudur. Göz küresinin ön bölümünde skleranm Ön açıklığına saat camı gibi yerleşen kornea, eğrilik yarıçapı skleramnkinden küçük olduğundan dışarıya doğru kabarıktır. Kalınlığı ortada {ön kutupta) 0.6-0.8 mm iken çevrede 1-1.2 mm’yi bulur. Kornea önden arkaya doğru 5 tabakadan yapılmıştır. 1 Kornea epiteli, 2 Anterior limiting membran (Bowman zarı), 3 Substonssa propria (stroma), 4 Posterior limiting membran (Descment zarı), 5-Endotel [ön kamara endoteli). Kornea epiteli, 5 kat epitel hücresinden kurulmuştur. Bunun altındaki üç tabaka, liflerden zengin bir bağdokusudur. En arkadaki “Ön kamara endoteli” adh tabaka tek katlı epitel hücrelerinin oluşturduğu bir tabaka olup, irise doğru uzanır.

KORNEA ÜLSERLERİ: Dünyada görülen körlüklerin en sık rastlanan nedenlerinin başında, korneada oluşan ülserlerin neden olduğu kornea delinmeleri ve nedbeleşmeleri gelir. Streptokokus pnömonia adlı bakteri, kornea ülserlerinin en sık rastlanan etkinidir. Ülserler çoğunlukla korneanın herhangi bir nedenle zedelenmesi olayını izler. Gözyaşı kesesinde müzmin bir pnömokok infeksiyonu taşıyan hastalarda ve kömür madeni işçilerinde streptokokus pnömoniaya bağlı kornea ülserlerine daha sık rastlanmaktadır. Korneadaki ülser kendisini yuvarlak, gri renkli tipik bir ülser biçiminde gösterir. Uzamış vakalarda kan damarları korneanın ortalarına doğru ilerleyebilirler. Bu olaya “Pannus” denilmektedir.

Gözün ön kamarasında sıklıkla cerahat bulunur. Bu olaya “Hipopion” denir.Pnömokoklara bağlı kornea ülserleri çeşitli sülfonamidli ve antibiyotikli göz ilaçlarıyla tedavi edilebilir. Fakat kural olarak bütün kornea ülserlerinin, kesin olarak bir göz doktoru tarafından tedaviye alınması gerekmektedir. Kornea ülserlerinin sık rastlanan bir diğer etkeni de “Herpes simpleks virüsü”dür (HSV). Hastahk genellikle tek taraflı olarak ortaya çıkar. Fotofobi, görme bulanıklığı ve tahriş hissi gibi belirtiler gelişebilir. Korneanın HSVye bağlı ülseri genellikle kendi kendim sınırlar. Eğer hasta kortizollü ilaçlar kullanmıyorsa, kornea ülseri çok az bir nedbe dokusuyla iyileşir .Tedavide, virüsü içeren kornea bölgesi cerrahi olarak çıkartılmaktadır. Akut vakalarda “îdoksüridin” (IDU) adlı ilaçtan da yararlanılmaktadır. Hastalara kesinlikle kortizollü ilaçlar verilmemelidir


Reklam

Yorumlar (0)


Düşüncelerinizi paylaşın



Yorumlarda gözükmez.


İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor?
İnsanlar Sizi Nasıl Algılıyor Testi
Kişilik Testi 2
Kişilik Testi 2 Testi